Annons

Debatt: Positivt med fortsatt intraprenad

Debatt | 24 Oktober 2020 11:30

Angående fortsatt intraprenad på Malevik och Åsa Gård.

Vi är positiva till nämndens uttalande om intraprenaden och dess fortsättning samt eventuellt utökande inom Kungsbacka kommun.

Överenskommelsen om intraprenaden skulle ge oss möjlighet att fortsätta det framgångsrika arbete vi har haft de senaste åren. Det är härligt att se att Kungsbacka kommun vill fortsätta det arbete med mångfald som sker på våra skolor och förskolor, i en verksamhetsform som är utvecklande och stimulerande för både barn och personal.

Frågande

Vi ställer oss frågande till varför skolchefen vill lägga ner en skolform som har alla dessa positiva sidor där både personal och vårdnadshavare vill ha kvar den. Hur kan man genomföra en undersökning där varken personal eller elever har blivit tillfrågade om vad de tycker? Vi får känslan av att vi som arbetar i verksamheten dagligen och ser vinsterna utav driftsformen inte har fått komma till tals. I forskningsstudien ”Intraprenader – en longitudinell studie av en förskole- och grundskoleförvaltning” finns ingen tydlig bild av att intraprenadformen är negativ för verksamheten och kommunen. Vi anser att intraprenadformen kan innebära en ökad kostnad och ett merarbete för några tjänstemän men för oss – barn, vårdnadshavare och personal – är intraprenaden en stor vinst. Vi hoppas att tjänstemän och politiker i kommunen är lika stolta som vi över de resultat vi har uppnått både ekonomiskt och pedagogiskt.

Lyssna på argument

Vi önskar också att skolchefen lyssnar på våra argument: Med en sammanhållen verksamhet för förskola och skola (1-16 år) får eleverna en trygghet och kontinuitet då pedagogerna möts regelbundet och samverkar i gemensamma projekt. Utan intraprenadform blir detta mer sårbart och verksamheten kan splittras av kommunala prioriteringar och beslut, vilket framgår tydligt i rapporten.

Intraprenadformen skapar mycket positiv energi och en stark vi-känsla då alla i personalgruppen (förskola, fritids, skola, kök, städ, vaktmästeri, kansli, elevhälsoteam) är lika viktiga i mötet med barn och elever.

Intraprenadformen ger oss ett ekonomiskt friutrymme så att vi kan satsa resurser där de verkligen behövs (fortbildning, personal, utrustning, hjälpmedel, pedagogiskt material). Resultatfonden ger möjlighet att satsa på det som verksamheten verkligen behöver.

Kan påverka bättre

Det ökar också möjlighet för den enskilde medarbetaren att påverka vilka prioriteringar som görs.

Resurser för att ge stöd till enskilda elever möjliggörs i större utsträckning.

Intraprenadformen gör att våra rektorer är tillgängliga och fysiskt närvarande alla dagar och att vi därmed får ett tydligt ledarskap och snabb återkoppling på aktuella frågor. Rektorerna blir synliga för eleverna vilket bidrar till trygghet och effektivitet vid elevhälsofrämjande arbete.

Intraprenadformen ger oss ökade möjligheter att välkomna, tänka nytt, samarbeta och leverera – med kvalitet!

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Plattform för lokal handel

Jobb & Pengar Affärsidén är en digital plattform för lokal handel. Genom att prenumerera på tjänsten kan butiker marknadsfö...

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Jobb & Pengar Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har ...

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...
Annons