Annons

Debatt: Kooperativ gör samhället mindre sårbart i kriser

Debatt | 10 Juli 2020 10:56

För att öka motståndskraften vid kriser är det en god idé att främja och investera i kooperativa företag, skriver Jan Svensson, Mikrofonden Väst

FOTO: pixabay

Är det något vi lärt oss av coronakrisen så är det hur sårbart samhället kan vara. Om vi vill öka motståndskraften vid kriser och skynda på en hållbar utveckling är det en god idé att främja och investera i kooperativa företag.

Med Covid19 framträder den sårbarhet som kortsiktigt ekonomiskt tänkande leder till. Det syns i omsorgens arbetsvillkor, dålig beredskap vad gäller utrustning och mediciner – och i kölvattnet av pandemin – ökande arbetslöshet som främst kommer att drabba dem som redan har en svag ställning på arbetsmarknaden. Vi vet också att vi är i akut behov av att ställa om för klimatet.

God idé

För att öka motståndskraften vid kriser och skynda på en hållbar utveckling är det en god idé att främja och investera i kooperativa företag och liknande ekonomiska verksamheter. Regioner med många sådana företag – till exempel spanska Mondragon – har inte bara en stabilare tillväxt i normala tider, de klarar också kriser bättre, är mer innovativa och har tagit ett stort samhällsansvar sedan starten på 1940-talet.

Glöms bort

Trots att kooperativ, liksom andra företag, lider svårt av pandemins kris med vikande kundunderlag och andra hinder för att bedriva verksamhet, glöms kooperativen och civilsamhällets organisationer bort i såväl ordinarie strukturer som i de stödinsatser som görs i samband med pandemin.

En anledning kan vara Sveriges snäva syn på vad som är ett riktigt företag och vilket syfte detta företag får ha.

Läs fler debattinlägg här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Jocke jagar drömmen i luften

Sport Coronapandemin håller sitt grepp även över sommaren och har fått ut fler människor i skog och mark. ...
Annons