Coronareglerna i skolan
Möblera om klassrummen, undvik närkontakt i idrotten och låt ungdomarna få plats i kollektivtrafiken. Det är utbildningsminister Anna Ekström uppmaning för skolstarten.
Skolan måste anpassa sig. I höst kan undervisningen stundom se annorlunda ut.
Utbildningsminister Anna Ekström, S, kallade klockan 11 idag till presskonferens med Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen, med anledning av coronareglerna i skolan.
Ministern berättar att man hävde distansundervisning i gymnasieskolan baserat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men skolan måste anpassas.
– Undvik stora samlingar av elever. Se till att eleverna inte börjar och slutar skolan samtidigt. Möblera om i klassrummen, se till att det finns goda möjligheter till handtvätt och handsprit, säger Anna Ekström, S.
Utspridd skolstart
I måndags var det skolstart för gymnasieleverna i Kungsbacka. Där har de olika årskursernas skolstart varit utspridd under veckan, för att inte för många ska samlas på samma ställe.
Man har också förberett för distansundervisning för lärare eller elever som har förkylningssymptom.
Handlingsutrymme, distansundervisning och snabba omställningar kommer vara ett måste för gymnasieskolan i höst, menar Ekström.
– Jag vill med de här orden inskärpa att läget fortfarande är allvarligt. Vi vet alla att det inte går att förhandla med ett virus. Skulle läget förvärras kan gymnasieskolan gå tillbaka till distansundervisning, säger Anna Ekström.
Undvik kollektivtrafiken
Man vill så långt det går undvika att stänga skolorna, men möjligheter finns lokalt, regionalt och nationellt om situationen kräver det.
– Men om vi ska klara av att hålla skolorna öppna måste vi hjälpas åt. Vi måste se till att de får plats i bussar och vagnar. Jobba hemifrån och undvik kollektivtrafiken om du kan, säger hon.
Även om skolungdomar inte är de som driver pandemin enligt Folkhälsomyndigheten, gör trängsel i kollektivtrafiken att de påverkar vuxna resenärer.
– Skulle smittskyddsläget förvärras finns nu en stor beredskap. Jag vill också tacka skolorna för deras hårda arbete, säger Anna Ekström.
Snabb omställning för skolan
Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo berättade om hur myndigheten fått ställa om delar av verksamheten när man inte gör besök på plats i skolorna. Det har istället förts samtal med rektorer och huvudmän.
– Det positiva är den snabba omställningen man kunnat genomföra. Den digitala utvecklingen har skyndats på i skolorna och man har kunnat genomföra utvecklingssamtal och föräldramöten digitalt, säger Helén Ängmo.
Under måndagen publicerades en rapport om gymnasieskolornas distansundervisning under covid-19. Rapporten bygger på inspektionssamtal med rektorer. Svårigheterna gäller bland annat hög frånvaro och hård arbetsbelastning.
– Det finns en stor oro för elever som redan tidigare hade en stor frånvaro. Den har ökat under perioden och det finns oro för vad dessa elever tappat kunskapsmässigt. Huvudmännen är fortsatt oroade över arbetsbelastningen för lärare och personalen i stort, säger Ängmo.
Det som kommit fram i rapporten ser man som lärdomar, menar Ängmo.
Mer läsning:
Eleverna tillbaka i gymnasiets korridorer
Coronaläget i Halland
Gymnasieelever peppade för skolstart
Digitala möten om bygglov