Corona-tillsyn ska hitta smittrisker på jobbet
Många arbetsgivare gör en hel del för att minska smittspridningen på arbetsplatser.
Men mer finns samtidigt kvar att göra. Nu ska 2 000 riktade inspektioner göras.
Smittspridningen av covid-19 i samhället är fortsatt hög. Precis som tidigare, är det hemmen och arbetsplatserna som är de platser där smittspridningen är som störst.
"Går att göra mer"
Vid en presskonferens med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten, lyfte Eva Nordmark vikten av att arbetsgivarna fortsätter att se till att alla anställda som har möjlighet att arbeta hemifrån fortsätter att göra det. Men hon påpekade också att det fortfarande går att göra mer.
– Samtliga arbetsplatser måste säkerställa att de undviker smittspridning. Jag har fått signaler att det fortfarande finns arbetsgivare som inte har gjort det möjligt för arbetstagare att arbeta hemma, trots att personal säger att de skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter hemifrån, säger Eva Normark.
Exponerad på jobbet
Från början av året och fram till den 7 mars har det i år rapporteras in 9 721 tillbud till Arbetsmiljöverket, som rör att arbetstagare blivit exponerade för coronaviruset på jobbet. Också antalet incidenter har ökat markant.
– Det handlar om en samhällsfarlig smitta, ett potentiellt dödligt virus, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket och trycker på arbetsgivarens ansvar att göra riskbedömningar.
– Det är viktigt att arbetsgivarna nu jobbar med det systematiska arbetsmiljöarbetet. För en hel del arbetsplatser innebär det nu att man måste ta med virusspridning, en riskbedömning man kanske aldrig behövt tänka på tidigare, säger hon.
Riktad tillsyn
På uppdrag av regeringen startar Arbetsmiljöverket under mars månad en riktad tillsyn, med fokus på smittspridningen.
Initialt börjar man med inspektioner på skolor och ett antal större byggprojekt, sedan kan ytterligare branscher läggas till. Myndigheten fortsätter också med de riktade inspektioner som man sedan årsskiftet gör mot städföretag, fastighetsskötare och restauranger som levererar hämtmat.
Vid inspektionerna kontrolleras arbetsgivarnas förebyggande arbete mot smittspridning, till exempel om de undersöker personalens arbetsmiljö och bedömer riskerna för att smittas av covid-19 på jobbet.
Två miljoner kan inte arbeta hemifrån
Ungefär hälften av Sveriges befolkning, omkring fem miljoner, arbetar. Av dem är det ungefär två miljoner som har yrken som gör att de inte kan arbeta hemifrån under pandemin.
Det handlar till exempel om personal inom sjukvård och äldreomsorg, byggarbetare, lärare och servicepersonal.
– När man till exempel går in i en butik är det därför viktigt att tänka på att man är del i de anställdas arbetsmiljö och att du därför ska hålla dig till de rekommendationer som finns på den platsen, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Enligt Folkhälsomyndigheten kan man samtidigt se att smittspridningen mellan vuxna på plats på arbetsplatser minskat.
– Det visar att de åtgärder som arbetsgivare har satt in faktiskt har effekt, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Asta Zenecas vaccin pausas i Sverige – hallänningar bokas om
Nya rutiner för smittspårning