Annons

Borgmästaren förskönar staden

Det är tretton år sen senast. Men nu ska äntligen Hasselgrens Minnesfond användas för stadens förskönande. 900 000 kronor kan bli konst i parken vid nya badhuset.

Bostad | 23 Februari 2020 11:30

Hasselgrens fond bekostade minnesskulpturen i Badhusparken.

FOTO:

Det är nog inte så många i dag som vet vem Adolf Hasselgren var. Ändå var han den mest betydande kungsbackabon en gång i tiden.

Adolf Hasselgren föddes i Lund 1845, och blev jurist, rådman och stadsfogde i sin hemstad.

Men 1880 lämnade Hasselgren Lund för att bli borgmästare i Kungsbacka. Och det blev han med besked. Inte mindre än 50 år satt han kvar och dog på sin post.

Han var då Sveriges äldste borgmästare räknat i såväl levnads- som tjänsteår och en “vördad patriark” i Kungsbacka. Hasselgren var dessutom stadsnotarie, tullkammarföreståndare och ledamot av landstinget.

Stadsbegravning

Vid sin död hedrades Hasselgren enligt Wikipedia med en officiell stadsbegravning på Gamla kyrkogården, där han ligger begraven jämte sin hustru Helène Backelin. Det borgmästarboställe som uppförts för Hasselgren 1880 övergick efter hans död till distriktslantmätaren Sten Engstrand och blev därefter känt som “Engstrandska villan”. Huset revs 1980.

Till Hasselgrens minne instiftades 1954 Borgmästare Adolf Hasselgrens och hans maka Hélene Hasselgrens minnesfond, avsedd “för prydande av offentlig plats i Kungsbacka eller för prydande av kommunal byggnad”.

Senaste gången kommunen använde sig av fonden var 2007 när skulpturen till 100-årsjubileet av majblomman skapades i Badhusparken, rundningen med alla nakna fötter.

Väster om ån

Nästa projekt man ville förgylla med konst var det stora bostadsprojektet Väster om ån, alltså kvarteret Valand där det byggs för fullt just nu, och kvarteret Ejdern där Alléskolan ligger och där planläggningen pågår.

Men bygget drog ut på tiden, och man beslöt att hålla inne pengarna så länge. Nu finns det 1,8 miljoner i stiftelsekassan, och därför föreslår nämnden för Kultur och fritid att man delar upp pengarna på två olika projekt.

900 000 kronor ska i år gå till utsmyckning av Idrottsparken bredvid nya Badhuset. Andra halvan skjuts ytterligare framåt till 2023, då man hoppas att Väster om ån och kvarteret Ejdern äntligen är redo för en konstgestaltning.

Nu ska förslaget behandlas i fullmäktige.

Här ska det smyckas!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...

Vinglig bilfärd gav fängelse

Blåljus Kraftigt berusad satte sig den 64-årige Varbergaren bakom ratten och gav sig ut på motorvägen. I höjd ...
Annons