Bönderna står väl rustade i krisen
Coronakrisens stängda gränser kan ställa till problem med matförsörjningen. Men de svenska bönderna är väl rustade. De har redan styrt om sin produktion. Så länge vädret står dem bi kommer vi att ha både mjöl och havregryn i butikshyllorna.
Henrik Arnesson
Det är länge sedan vår inhemska livsmedelsproduktion var så viktig som den är just nu. Efterfrågan på livsmedel har vuxit i takt med att coronakrisen tagit ett allt fastare grepp om världen. Samtidigt har vintern varit ovanligt regnig i hela norra Europa.
Känslig vårsådd
Just nu har Sveriges bönder fullt upp med det känsliga vårbruket, som ofta blir avgörande för hur stora skördar som kommer att kunna bärgas under året.
Men just i år har vårbruket inte lika stor betydelse. Fjolårets höstsådd blev nämligen ovanligt stor, vilket innebär att de grödor vi startar odlingsåret med här hemma i Sverige, kommer att bli tåligare än vanligt.
– Höstsådda grödor är mer robusta och högavkastande än vårsådda grödor vilket ger förutsättningar för en normalstor skörd till sommaren. Från och med nu avgör vädret hur mycket av skördepotentialen som realiseras, säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef hos lantbrukarnas lantbrukskooperativ Lantmännen.
Ställde om snabbt
Men det är inte enbart höstsådd och väderlek som ser ut att bli avgörande för årets goda svenska matproduktion. De svenska bönderna har studerat händelseutvecklingen i coronakrisens spår, och ställt om produktionen därefter.
– Inför skörd 2020 har svenska lantbrukare valt att odla mer havre än tidigare år. Efterfrågan på havre är stor och havrepriset är relativt högt. De svenska lantbrukarna har även sått mindre maltkorn, vilket verkar vara ett klokt beslut. Det rådande läget med inställda evenemang och färre restaurangbesök tyder på att efterfrågan på maltkorn för ölproduktion kommer att minska under 2020, säger Johannes Åkerblom.
Tidigt vårbruk
Även i norra Halland odlas en del havre, och de är generellt bra jordar för havre här, enligt Henrik Arnesson, kommungruppsordförande i LRF i Kungsbacka.
– Havre är mer och mer eftertraktad, både till havremjölk och grynhavre, säger han.
För den höstsådda veten har den regniga vintern ställt till det en del. Det har kommit så mycket regn att den inte klarat sig och en del lantbrukare har fått så i luckorna.
Vårbruket är igång eller redan över för en del, och är tidigare än normalt i norra Halland. Och grödorna ligger i startgroparna.
– Kommer det lite värme nu, kommer höstrapsen börja blomma, säger Henrik Arnesson.
– Gräset har satt fart, och det kan bli en tidig vallskörd.
”Vi har en viktig roll”
I omställningen har Lantmännen också haft en avgörande roll.
– Lantmännen har en viktig roll genom sitt ansvar från jord till bord; att säkra upp hela livsmedelsvärdekedjan från medlemmarna – de svenska lantbrukarna – till butikshyllorna och konsumenterna. Vår främsta prioritet är att skydda våra medarbetare och under coronautbrottet har vår personals hälsa och förutsättningar att gå till jobbet varit i fokus. Vi kan även konstatera att vi än så länge även i stort har kunnat säkerställa leveranser av livsmedel, utsäde och foder till medlemmar, kunder och konsumenter säger Per Olof Nyman, vd och koncernchef på Lantmännen.
Elisabeth Däljemar
Christina Forlin