Boende utreds efter anhörigkritik
Även Blåvingevägen får nu ta emot kritik för omvårdnaden av de boende.
– Anhörigas synpunkter och klagomål är oerhört viktiga för oss och vi ser allvarligt på brister som kan konstateras i verksamheten. Synpunkterna och klagomål måste komma fram för att sedan omhändertas i verksamheten, säger Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef Vård och omsorg.
Hravn Forsne, M, ordförande i nämnden för Vård och omsorg vill inte uttala sig om de specifika klagomål som kommit in från anhöriga om både Kolla och Blåvingevägen.
Hravn Forsne, M, ordförande i nämnden för Vård och omsorg.
– Nej, jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Det vore inte rättvist mot alla andra på vård- och omsorgsboenden, inom hemtjänst och hemsjukvård. Men det ska vara samma kvalitet på både kommunens och de privata boendena. Det är upp till ledningen på varje boende att se till att det är så.
Dubbla utredningar
Det pågår dock två kommunala utredningar om Kolla vård- och omsorgsboende, där både kommunens avtalsexpert och den medicinsk ansvariga sjuksköterskan ska ge sin syn på hur driften av Kolla fungerar. Bland annat kommer man då att se över om personalen varit tillräckligt stor, sett till de behov som funnits på boendet och om det inträffat något som borde lett till en lex Maria-anmälan, det vill säga risk för vårdskada.
– Jag vill inte uttala mig innan våra tjänstemän är klara med utredningen, men vad man kan säga är att man visste ju att det var en andra våg med covid-19 på väg. Då borde boendet ha sett till att vara ordentligt förberett och säkerställt att man hade kompetent personal som var uppdaterad på de basala hygienrutinerna, säger Hravn Forsne.
Utredningarna om Kolla förväntas vara klara i början av 2021.
Den internkontroll som kommunen gjort har än så länge inte visat några specifika brister i verksamheterna. Det kan däremot ändras, i alla fall vad gäller Kolla.
Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef Vård och omsorg.
– Det pågår en särskild utredning nu och den är inte färdigställd ännu, säger Lillemor Berglund Andreasson.
Inga verksamhetsbesök
På grund av coronapandemin och det nationella besöksförbudet på vård- och omsorgsboendena, har kommunen inte kunnat göra verksamhetsbesök på samma sätt som vanligt. Som en följd av klagomålen som kommit in, har det enligt Lillemor Berglund Andreasson dock gjorts en händelsestyrd uppföljning på ett av boendena (Kolla, reds. anmn.)
Man begärde då in underlag för att kunna bedöma och ta ställning till om det behövs en fördjupad granskning.
– Handlingsplan har lämnats in och förvaltningen kommer att följa upp så att vidtagna åtgärder ger önskad effekt, säger Lillemor Berglund Andreasson.
Den kritik som riktats mot Blåvingevägen har bland annat rört brister i genomförandeplaner för boende.
– Covid-19 har påverkat mycket av utförandet under 2020 och vissa utbildningar har behövt förändras i utformning. Det kommer att fortgå ett arbete kring genomförandeplanerna både på enhets-, verksamhets- och förvaltningsövergripande nivå under år 2021, säger Lillemor Berglund Andreasson och påpekar att personalen givetvis ska veta om var till exempel boendes hörapparater finns.
– Om brister uppstår ska de omgående omhändertas och åtgärdas av verksamheten. Får kommunen kännedom om dem, tar kommunen kontakt med verksamheten och påtalar bristen för att den ska omhändertas. Viktigaste är att det påtalas och åtgärdas.
Se över sin bemanning
Både anhöriga och personal som Norra Halland varit i kontakt med, menar att bemanningen på boendena är för låg.
– Självklart ska den boende få den hjälp som den behöver. Verksamheten behöver se över sin bemanning om detta händer och bemanna så att den enskilde får sina behov tillgodosedda, säger Lillemor Berglund Andreasson och fortsätter:
– Under avtalstiden har kommunen ställt frågor till verksamheten gällande bemanning i den egenkontroll som genomfördes av förvaltningen för Vård och omsorg under våren 2020. Kommunen har även följt upp de svar som lämnades in av Vardaga och har därefter inte vidtagit några ytterligare åtgärder.
Upplevd kvalitet
God omsorg definieras enligt Vård och omsorg att arbetet ska utföras enligt de krav som ställs, men också på den upplevda kvaliteten som enskilda och anhöriga har på verksamheten. Dessutom räknas bland annat rättssäkerhet, bemötande och delaktighet med, samt att insatser ges enligt de mål och övriga bestämmelser som lagar och föreskrifter anger.
Har man lyckats upprätthålla god omsorg på Kolla och Blåvingevägen?
– Det vi kan konstatera är att verksamheterna arbetar med de brister som har påtalats från olika håll. Det har funnits brister i enstaka situationer men det finns ett systematiskt kvalitetsarbete som pågår i verksamheterna. Kommunen har inte agerat i de enstaka händelserna. De åligger verksamhetsansvarig att hantera, säger Lillemor Berglund Andreasson.
Läs mer:
"Vi har varit rustade för krig ända sedan detta bröt ut"
Personal vittnar om ohållbar situation på Kolla
”Det stämmer att det har slutat en del personal”
Anhöriga vittnar om bristande omvårdnad
Omfattande smittspridning – sjukvårdsdirektören vädjar
Kolla anmält till Arbetsmiljöverket efter covid-utbrott