28 November 2020 16:00 | Richard Forsberg

Det har nu gått drygt fyra veckor sedan kommunen (och vissa friskolor) startade projektet med roligare vegetarisk mat på fredagar. Jag vill börja med att applådera initiativet. Tänk vad skoj det är att äta mat om det heter nåt kul och presenteras med snygg layout. Jag är övertygad om att Bamba-Sonja på Hedeskolan, tidigt 90-tal tänkte samma sak när hon klottrade lite blommor på matsedeln, kallade köttgrytan Piratgryta eller hällde cornflakes på torsken. Går det så går det…

…tycker inte kött-talibanerna i Norra Hallands Facebookflöde. Artikeln från den 10 november har till dags dato ofattbara 299 kommentarer. Flera är såklart positiva men, cry me a fucking river, det är några extremister som står ut.

Jag är medveten att detta redan avhandlats på krönikeplats men det går inte att motstå. Jag måste stoppa in en slev och vrida runt lite. Och för transparensen skull, jag är själv köttätare även om jag dragit ner på det markant de senaste åren. Numera är köttet dyrt, alltid gott och förhoppningsvis så snällt det kan vara. Nyårsambitionen (för att löften är töntiga) är att bara äta djur som haft en chans att komma undan. Risken finns alltså, runt grillsäsongen sådär, att ni hittar mig på Tjolöholms gård i färd med att försöka brotta ner en ko.

Kulinariska motiv

Så, mina motiv är alltså i första hand inte moraliska utan snarare kulinariska. Det är förvisso inte särskilt värdigt att äta en mald dansk gris uppfödd på penicillin och damm men framför allt är det inte särskilt gott. Och ska vi vara ärliga, Gubbe Fuckyouson (namnet är fingerat). I din Facebookkommentar menar du att med 25 kronor / elev så kommer man inte långt i ett vegetariskt kök. Jag vill mena att med köttet är det tvärt om, du kommer långt, garanterat hela vägen över Öresundsbron…

Och du Nöt Bondesson (Även detta namn är fingerat) som i flera trådar upprepade din klagosång om att barnen måste få i sig svensk husmanskost. Tänk på alla pengar, både privata och skattade, vi kunde spara genom att äta vegetariskt lejonparten av veckans dagar. Tänk vilka jäkla burgare vi skulle kunna bjuda ungarna på om den speciella dagen i veckan inte var ”vegetarisk onsdag” utan ”lokala gårdars fredag”?

Veganismen borde vara samhällsnorm och då har både vi och planeten råd att i framtiden låta köttet vara grädden på fredagsmoset. Men framtiden börjar med barnen. Och framtiden behöver barn som tar ansvar. På samma sätt som att nutiden behöver vuxna som tar ansvar.

Hemma i pestens tid

Så för att avsluta och försöka bevisa min tes. Jag skriver den här krönikan från ett bord hos nyöppnade Ostindiska ölkompaniet. Jag har precis ätit en mycket god hamburgare, jag är helt själv i den stora lokalen. Du som sitter hemma och jobbar i pestens tid. Ta dig ner på stan under lunchen och handla från restaurangerna där, är det fullt ta med hem. Många av krögarna erbjuder fantastiska vegetariska rätter eller varför inte unna dig veckans köttbit från lokala gårdar istället för att steka på en frusen kycklingfilé från Polen hemma vid spisen?

Stötta dem som tar ansvar så kommer framtiden både innehålla restauranger och ansvarsfulla konsumenter.

Tidigare i NH:

“Leverkorven ska ner, fortsätt tugga”

Läs fler krönikor här