19 November 2020 13:15 | Kristian Alm

Skolan satsar på vegomat på fredagar och facebookkommentarerna går bärsärkagång.

 

”Vegomat kan iallafall inte vara huvudnumret, kan ju vara ett alternativ. Kött e gött speciellt svenskt härligt kött.”

”Tyvärr kommer skolan helt misslyckas med detta koncept. För att maten skall ätas så får man fanken mig lägga ner tid och intresse så att maten ser aptitlig ut.”

Jag undrar hur många av de arga kritikerna som verkligen ansåg att skolmaten var smaklig och såg aptitlig ut när de släpade sig till bamba på den tid det begav sig?

Skolmat på 60- och 70-talet

Själv är jag en åldrande man och tuggade i mig skolmat på 60-tal och 70-tal. Och det kan jag säga, att köttet var ju inte det som jag i första hand valde när de bestämda och bastanta tanterna slevade upp den förutbestämda portionen.

Dillkött – gråa, sega fyrkanter i söt sås. Det blev potatis och knäckemacka medan de halvtuggade köttbitarna gömdes i servetten så att vakten skulle tro att jag ätit upp.

Levergryta – är det någon som tvingas svälja det idag? Skulle inte tro det. Det fanns till och med ”leverkort” för de som lyckades få föräldrarna att intyga att man kräktes av lever och därmed skulle slippa.

Kalops – jättegod sås, men köttbitar som mest var fett. Det blev potatis, rivna morötter och servetten igen.

Sidfläsk – tjocka, tjocka fettränder med lite rött kött emellan. Servetten!

Mums!

Det som gick hem hos mig och mina kamrater var istället:

Potatisplättar med lingon. Mums!

Ärtsoppa (där fläskbitarna hamnade i servetten)

Grönkålssoppa med ägghalva

Pannkakor

Stekt fisk

Blomkålsstuvning (fast här fanns faktiskt små knapriga fläskbitar i såsen).

Alltså en nästan vegetarisk kost! Vi skolbarn var långt före vår tid. Så nää, den som hade kommit till oss och sagt att det skulle bli mer kött i skolmaten hade åkt ut med huvudet före.

Nu ska det dessutom sägas att skolmaten är mycket bättre i dag, som jag uppfattar det. Stort salladsbord varje dag, matråd som får vara med och bestämma, och menyer som utvärderas för att minska svinnet.

Trams, hade mina bambatanter sagt!
Leverkorven ska ner, fortsätta tugga!

Läs fler krönikor här