Alexander Gatara (tredje från vänster) var vassast på regel-SM.

FOTO: Svenska Golfförbundet

Hallå där…

… Kungsbackabon Alexander Gatara, 48 år och medlem på Forsgårdens GK, som vann regel-SM i golf. Du har tidigare blivit tvåa, nu fick du guldet. Grattis!

– Tackar!

Hur började regelnörderiet?

– Jag började spela för snart 15 år sedan och då hamnade man i konstiga situationer. Man visste inte vad som gällde så till slut började jag läsa i regelboken för att det här ska jag kunna. Jag är väldigt mycket för att spela enligt reglerna. När jag var osäker var det inte lika roligt. Sedan frågade två herrar på Forsgården om jag ville bli domare, jag sa ja och på den vägen är det. Nu är jag förbundsdomare och dömer på den svenska golftouren.

Varför vann du?

– Mycket läsa och lite tillfälligheter.

Hur bra golfare är du?

– En medelmåtta. Jag har 8–9 i handicap. Jag vet hur man spelar enligt reglerna men jag är inte lika bra på att slå bollen…

Om du fick ändra på en regel vilken skulle det vara?

– Den är svår. Den tuffa regeln är ”slag och distans”. Att man får plikta och slå från föregående plats även om man slagit 200 meter. Men jag har ingen lösning på den…

Vilket regelbrott är vanligast att spelare gör sig skyldiga till?

– Att man droppar som vid röda pinnar (sidovattenhinder) vid gula pinnar (vattenhinder) och att man inte markerar sin boll innan man identifierar den.

Din expertkunskap måste ge dig en auktoritet. Ärligt nu, använder du aldrig den för att få egna fördelar?

– Faktiskt inte. Jag brukar säga till de jag spelar med att jag skulle kunna fuska hur mycket som helst för jag vet hur man ska fuska. Men golf handlar om etik och moral. Man ska inte säga en sak och göra en annan.