Annons

Vite hotar för dålig studiemiljö

Grova uttryck, ständigt prat och aggressiva reaktioner när lärare försöker upprätthålla ordningen – så ser det ut i avslutningsklasserna på ett program på Elof Lindälv. Nu hotar Skolinspektion med en halv miljon i vite om inte fler insatser sätts in.

Skola | 19 November 2019 11:06

Skolinspektionens inspektörer är skarpa i kritiken efter sitt besök i klasserna på Elof Lindälv. Över hälften av eleverna uppger att det inte finns studiero, och det bekräftas direkt vid besöket, skriver inspektörerna i sin rapport:

”elever skriker grova kommentarer till andra elever, till exempel fuck you”.

Mobiltelefonförbudet verkar inte heller fungera fullt ut:

”en elev svarade på ett telefonsamtal på sin mobil och lämnade därefter klassrummet”.

Eleverna i klassen anser att det på grund av vissa elever varit stökigt och svårt att koncentrera sig ända sedan årskurs 1.

Lärare bekräftar att det är problem med studieron, särskilt i en av klasserna. De insatser man lyckats med i andra klasser på skolan har inte fungerat här.

Rektor och elevhälsan berättar om flera åtgärder. Det handlar om föräldrasamtal, enskilda samtal med elever, extra resurser i klassen och stenhårt mobilförbud, men inget har gett tillräckligt resultat.

Det är inte Skolinspektionen nöjd med. Den bristande studieron gör att eleverna riskerar att missa sina mål, och det är särskilt allvarligt eftersom det pågått så länge.

Arbetet mot störningarna måste intensifieras och dokumenteras. Om det fortfarande inte fungerar den 31 mar riskerar Kungsbacka 500 000 kronor i vite.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...

Ny farled närmare Kungsbackas kust

Nyheter Sedan den 1 juli finns ett nytt system för fartygsrutter i Kattegatt. Detta innebär bland annat att handelsfartyg kommer ...
Annons