Annons

Vill ha en hyggesfri skog

Mikael Karlsson har skrivit en bok om hur skogsägare kan sköta skogen utan kalhyggen. Att det går att bedriva ett lönsamt skogsbruk utan att hugga ner hela skogen lärde han sig i Tyskland.

Miljö och natur | 22 Juli 2021 15:00

Mikael Karlsson arbetar som föreläsare, författare och planläggare för hur ekosystembaserat skogsbruk kan bedrivas.

FOTO: Ewa Stackelberg

Här kan du läsa mer

https://konstenatt.se
Boken går att både beställas i tryckt version och att laddas ner som pdf.

Mikael Karlsson växte upp i Fjärås och brukade hjälpa sin farfar med skogsarbete hemma på släktgården i Torpa. I 16-års åldern började han fundera på om det skulle gå att göra på ett annat sätt än med kalhyggen och efterföljande gran eller tallplantering.

Denna fråga bar han med sig fram till 30-årsåldern, då han genom en bekant fick en inbjudan till tyska Lübeck, för att se hur den kommunägda skogen sköttes där.

 

Aha-upplevelse

– Där hade det länge varit en konflikt mellan de som bedrev skogsbruk på ett traditionellt sätt och de som ville värna naturen. När skogen började skötas icke-traditionellt, visade det att det gick alldeles utmärkt att bedriva ett lönsamt skogsbruk på detta sätt. Det var verkligen en aha-upplevelse, säger Mikael Karlsson, som nu skrivit en bok om kunskaper han fick med sig därifrån.

Boken kan ses som ett inlägg i miljö- och klimatdebatten och heter ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar”. Den är fylld av bilder och illustrationer, varav Mikael Karlsson tagit de flesta själv.

Enligt Mikael Karlsson sköts omkring 500 000 hektar skog i Tyskland med hjälp av Lübeckmodellen. Han förklarar att modellen går att tillämpa överallt där det finns skog som kan växa naturligt och att han hoppas att den kommer användas i större skala i Sverige.

– Jag vill bidra till att bevara skogen som finns kvar och visa hur det är möjligt att ställa om skogsbruket så naturen ges möjlighet att komma tillbaka där den i dag blivit undanträngd av kalhyggen och planteringar, säger Mikael Karlsson.

Efter besöket i Lübeck bestämde sig Mikael Karlsson för att han ville jobba med skog på heltid. Nu arbetar han som föreläsare, författare och planläggare för hur ekosystembaserat skogsbruk kan bedrivas.

– Jag trodde det skulle bli lätt att förklara fördelarna med hyggesfritt för skogsägare, men mötte oväntat motstånd. De flesta vill göra som de alltid har gjort.

 

Minskad stormrisk

Boken är delvis ett sätt att bemöta detta motstånd och på ett sammanfattande vis berätta vad hyggesfritt går ut på. Enligt Mikael Karlsson är vinsten med detta bland annat minskad stormrisk, bättre timmer och bättre för klimatet.

– I naturliga löv- barrblandskogar är problemen med granbarkborrar mycket mindre. Borrarna i sig är inte problemet, utan att så många skogsägare planterar gran, säger Mikael Karlsson.

Han förespråkar en skog med blandade trädslag som växer naturligt i skogen och att låta detta ske genom självföryngring.

Mikael Karlsson bor numera i Sörmland. Han berättar att skogen i Fjärås tyvärr inte längre finns kvar i släkten, men att han har planer på att köpa ny skog i framtiden.

– En skog är mer än bara träd. Jag älskar skogen och brinner för att den skall brukas så att naturen finns kvar för kommande generationer.

Fler nyheter

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Pågående skogsbrand i Anneberg

Nyheter Nej, en skogsbrand är väl att ta i, men det pyr lite i en backe i skogen vid Skå...

Dags för vårvandring i Varlaskogen

Miljö och natur Varlaskogens vänner arrangerar återigen en vårvandring i Varlaskogen. Den som vill har möjlighet att följa med ...

Ekodukten över E6:an används flitigt 

Nyheter Vi befinner oss mitt uppe i Ekoduktens tredje sommarsäsong. I år liksom tidigare år fyller viltstråket sitt syfte – ...
Annons