Annons

Vi mår bra av träd och grönska

Tänk inte på trädgården som ett måste! Den ska vara rolig och avkopplande.
Nyheter | 12 Maj 2019 11:00

På det runda trädäcket trivs trädgårdsdesignern Maria Skutberg och sitter gärna där och skissar. ”Vi behöver jorda, då kommer vi till ett lugn och det är terapeutiskt att vara ute och påta”. Foto: Christina Forlin

 

– Tänk inte på trädgården som ett måste! Den ska vara rolig och avkopplande.

 

Trädgårdsdesignern Maria Skutberg är övertygande.

–  Det är inte hela världen om det finns lite ogräs i rabatterna. Eller ännu hellre, planera rabatterna så att blommorna avlöser varandra och så det inte finns plats för ogräs.

Hon ser som en av sina uppgifter att få människor att njuta mer av sin trädgård, och få fler att förstå vilken nytta den gör. Så har hon också läst miljöpsykologi på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, vid sidan av andra trädgårdsutbildningar.

 

– Det är inte meningen att man ska bli utarbetade av mängden trädgårdsarbete, sätt inte prestation i något du tycker om, uppmanar hon vilket är lätt att ta till sig.

Ta det i omgångar råder hon, och belöna dig när du gjort en bit klar!

– Man blir aldrig färdig, det blir man inte när man jobbar med något som växer, det finns ett lugn i det också. Trädgården är en process.

Det är viktigt med mycket grönt i trädgården anser hon, och tycker det är synd när växtytor försvinner och ersätts av plattor, sten och grus.

– Vi mår bra av det gröna, och borde ha mer av det istället för mindre.

Träd ska man också vara rädd om tycker hon.

– För tänk vilken trygghet ett träd kan skänka!

 

För att riktigt må bra i sin trädgård ska man tänka efter i vilka miljöer man trivs. Vet man inte det kan man ta fasta på var man växte upp.

– Bodde man som barn vid kusten vill man kanske ha några klippor eller berg i dagen på sin tomt. Växte man i stället upp i skogen ska man se till att ha det lite lummigare.

Vidare kan ett avskilt rum vara bra, där man kan sitta utan insyn. Och så kanske man vill ha en plats där man kan umgås, eller spela fotboll.

 

 


Myllrande rabatt.

 

Det är belagt genom många studier att vi människor mår bra av träd och grönska. Stresshormoner minskar, blodtrycket sjunker, vi vilar på ett annat sätt i naturen än i staden.

– Vi har bott hundratusentals år i skog och på slätter och har det i oss via generna hur en blomma ser ut eller en bäck låter. De intrycken stressar inte hjärnan. Upplevelser i asfalt- och betongmiljöer däremot är fortfarande nya för oss, och tar mer kraft att bearbeta för hjärnan. Vi har inte anpassat oss till höghus och betong.

 

 

Lyft gärna fram klipporna i din trädgård, om du tycker om dem vill säga.

 

Det finns också belagt att människor på sjukhus som får titta ut på träd och grönska blir friska fortare än patienter som inte har den möjligheten, enligt Maria. Tyvärr försvann trädgårdar och parker runt sjukhus i takt med att industrialiseringen växte fram, men Maria hoppas att de kan få komma tillbaka. De kan betyda mycket för tillfrisknandet.

För utbrända är umgänget med en levande växt i bland vad man orkar med, det är helt kravlöst.

Maria vurmar lite extra för att även äldre som bor på ett vård- och omsorgsboende ska ha lätt att komma ut i grönskan.

– De uppskattar det så mycket, och det gör så gott. I somras hade jag vad vi kallade för ”gröna timmen” på Ekhaga i Onsala. Vi pratade växter, hade äppelprovning och planterade och bara detta att komma ut var uppiggande för många. En trädgård är också en trevlig plats att sitta på vid besök av anhöriga, man kommer bort från ”institutionskänslan”.

 

Några tips

1. Låt inte sten och grus ta överhand utan låt växtligheten få ta den största platsen.

 

2. Våga rama in din trädgård, var inte rädd för höga häckar, detomgärdar och skapar rumslighet och är mycket vanligt i exempelvis England.

 

3. Tänk igenom innan du sågar ner ett träd, de ger trygghet och bildar tak i trädgården

 

4. Om du inte vet hur du vill att din trädgård ska se ut, tänk på vilken miljö i naturen som du uppskattar.

 

5. Se trädgården som en plats för rörelse (trädgårdsarbete) och vila vilket är två delar som tenderar att få lite eller obefintligt utrymme i vårt liv.

 

 

Maria Skutberg

Familj: Man, två barn 11 och 8, en hund – sheltie

Bor: Särö

Jobbar med: Driver det egna företaget Feel free by nature, utför trädgårdsdesign för privata och offentliga platser, föreläser om hälsa och natur, är yogalärare

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

De ställer om – istället för att ställa in

Sport RF-SISU i Halland tänker om kring sina sommaraktiviteter för barn. Detta för att kunna genomföra dem ...

Händelserik natt för polisen i Kungsbacka

Blåljus En smitningsolycka, en misshandel och tre knarkrelaterade brott höll Kungsbackas poliser sysselsatta under natten mot söndag.Lördagskvä...

Brand i villa orsakade nattligt pådrag

Blåljus Räddningstjänsten ryckte i natt ut till en villa i Budskär. En takarmatur i villan hade fattat eld....
Annons