Annons

”Vårt uppdrag ta upp oron”

– Vad vi fått se nu verkar skolan fungera utmärkt. Men vi har fått samtal om att lärare är pressade och kommer att följa utvecklingen.

Så summerar sverigedemokraten Susanne Andersson sina intryck efter debatten om läget på Älvsåkersskolan.

Skola | 24 Maj 2020 18:02

Älvsåkersskolan har hamnat i fokus.

FOTO:

Bakgrunden är en skrivelse till nämnden för För- och grundskola där Sverigedemokraterna ville ha svar på hur läget är på Älvsåkersskolan. Enligt dem hade flera föräldrar hört av sig och hävdat att:

  • Klasserna är stökiga och oroliga • Bristande resurser • Lokalbrist • Eventuell flytt av elever åk 4 • Bristfällig information till föräldrar • Massuppsägning av lärare då de går på knäna

    Skrivelsen går att koppla till det omdiskuterade bygget i Anneberg där det skapats plats för familjer av nyanlända. Det har vållat splittring, där en del boende anser att varken skolan eller orten klarar så många nyanlända på kort tid. Skolan har på kort tid fått ta emot 60 barn med utländsk bakgrund.

Rektor Håkan Cronelid hävdade att uppgifterna inte stämde, och elevrådet bjöd in både politiker och medier till ett studiebesök, för att visa att skolan fungerade bättre än på länge. De problem som finns är inte kopplade till de nyanlända barnen.

I förra veckan fick politikerna i nämnden diskutera frågan direkt med rektorerna.

Norra Halland ringde nämndsledamoten Susanne Andersson (SD) för att höra hennes intryck.

Hur ser du på Älvsåkersskolan nu?

– För det första är det inte vi som haft oron, den har kommit till oss på mejl och telefon, och då är det vårt jobb att ta upp det med nämnden.

– Vi har fått fler samtal, både från föräldrar och lärare, men tyvärr vågar de inte gå ut med sina namn. Enligt dem är lärarna pressade och går på knäna eftersom de måste vara extra resurser åt barn som inte ens gått i skolan tidigare. Och enligt Skolinspektionens rapport nyligen måste rektor jobba med ledarskapet.

Tror du att det är fler problem på Älvsåker än andra skolor?

– Nej, men vi har inte hört av föräldrar från andra skolor. Då skulle vi ta upp även det.

Är det ”massuppsägning” av lärare?

– Nej, men föräldrar var rädda för att lärare skulle sluta.

Så vad är ditt intryck av skolan nu?

– Vad vi har sett fungerar det alldeles utmärkt. Det är bra att man fått extra resurser. Jag har själv aldrig känt någon oro, jag är bara budbärare. Men vi kommer att fortsätta följa utvecklingen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...

Så ska smitta undvikas i gymnasieskolorna

Skola På måndag är sommarlovet slut för gymnasieeleverna i Kungsbacka. När höstterminen startar är det inte lä...

Hård föräldrakritik mot Furulidsskolans ledning

Skola Hög personalomsättning, bristande kommunikation och lågt förtroende för skolledningen.  Missnöjet växer hos en ...
Annons