Annons

Varning för storm och hårt väder

Ta in dina trädgårdsprydnader, surra fast dina trädgårdsmöbler och förbered dig på att drabbas av strömavbrott. En storm med 26 sekundmeter i byarna är just nu på väg in över Kungsbacka.

Nyheter | 09 Februari 2020 11:00

En storm med 26 sekundmeter i byarna är just nu på väg in över Kungsbacka.

FOTO: Pixabay

SMHI har redan tidigare i veckan varnat för att söndagskvällen och –natten kan bli mycket blåsig i södra Sverige och på Västkusten. Klass 2-varning är nu utfärdad för hela kustbandet i Västsverige och Hallandskusten pekas ut som ett av de områden som kommer att drabbas hårdast.

Ellevio höjer beredskapen

Har du lösa föremål i trädgården eller på balkongen bör du alltså ta in eller surra fast dem redan nu, så att de inte riskerar att flyga iväg i stormen och ställa till skada.

Stormvarningen har fått elnätsföretaget Ellevio att kalla in extra personal.

– Som en följd har vi valt att höja beredskapen under helgen, både med montörer i västkustområdet, vår kundservice och på företagets driftcentral. Vid den här typen av väderhändelser försöker vi ligga steget före så långt det är möjligt för att våra kunder ska slippa eller få så korta strömavbrott som möjligt. Vi följer kontinuerligt utvecklingen av prognoserna från SMHI och kommer göra en ny avvägning under lördagen, säger Anders Ekberg, chef för nätdrift på Ellevio.

Att Ellevio mobiliserar betyder dock inte att risken för strömavbrott är avvärjd. Du bör ändå förbereda dig på att du kan bli strömlös och att avbrottet lär bli längre, ju längre bort från centralorten du bor.

Tågtrafiken står stilla

Från och med lunchtid idag kommer tågen att stå stilla på flera håll. Än så länge finns ingen information om exakt hur trafiken till Kungsbacka station kommer att påverkas. Men tågen kommer att stå stilla både söder och norr om Kungsbacka. På sträckan Borås-Varberg ersätts tågtrafiken av buss, vilket väntas förlänga restiderna.

Kungsbackaborna uppmanas att hålla sig inomhus när stormen härjar som värst. Risken för att nedfallna träd ska blockera delar av framförallt det mindre vägnätet är överhängande. Framkomligheten kan därför bli starkt begränsad på vissa håll.

Piskande regn och 26 sekundmeter

Redan nu blåser det rejält. Tio sekundmeter i medeltal, med byar på 20 meter per sekund. Än är dock kulmen inte nådd. Vinden kommer att öka under dagen och vid 19-tiden ikväll förutspår SMHI vindstyrkor på 13 meter per sekund och hela 26 sekundmeter i byarna.

En del regn har redan börjat falla och luftfuktigheten har stigit över 90 procentstrecket.

Regnet väntas fortsätta under hela dagen, för att vid 19-tiden ikväll då stormen kulminerar bokstavligen piska ner från skyn.

Blåsig inledning på veckan

Som allra värst väntas stormen härja mellan klockan 19 och 20. Sedan avtar regnet. Vid 21-tiden börjar även vinden att mojna lite försiktigt. Men så sent som vid 23 ikväll väntas vindstyrkor på tolv meter per sekund med 23 sekundmeter i byarna.

Under natten fortsätter vindarna att avta. Men även måndagen ser ut att bli en blåsig tillställning med vindar på som mest åtta meter per sekund och 19 sekundmeter i byarna.

Under tisdagsförmiddagen mojnar det ytterligare. Men tisdagseftermiddagen och –kvällen väntas bjuda på lika blåsigt väder som måndagen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fritagen ännu på fri fot

Blåljus Den man som fritogs från sin placering vid Fagared i samband med en bevakad permission i Kungsbacka är ännu ...

Narkotikapåverkad togs i hamnen

Blåljus Klockan 19.15 igår kväll fick polisen tag i en narkotikapåverkad man efter tips från allmänheten. – Han ...

Drunkningslarm i Hjälm

Blåljus Strax före klockan 09.30 fick räddningstjänsten larm om en drunkning i Stensjön i Hjälm. Uppdaterad. Rä...
Annons