Annons

Varning för skogs- och gräsbränder

Äntligen är den här! Den där härliga sommarvärmen. Men med den ökar också risken för brand i skog och mark. Idag är brandrisken extra hög.

Nyheter | 31 Maj 2020 13:03

Just nu är det mycket torrt i skog och mark. SMHI varnar för skogs- och gräsbränder.. Så ta det försiktigt, om du ska elda utomhus.

FOTO: Pixabay

Samtidigt som vi gottar oss och grillar i värmen ligger det torra fjolårsgräset kvar som en tät matta i försommarens spirande grönska. Eftersom det inte regnat på länge är det extra torrt just nu. Tillsammans med blåsten som sveper runt hus och knutar skapar det förutsättningar för minsta lilla gnista att utvecklas till en brand med galopperande förlopp.

”Svårt att släcka”

– Om det börjar brinna sprids det snabbt. Dels är det väldigt torrt eftersom det inte regnat på länge. Då kan det tändas en brand. Men om det tänds en brand så kan det bli svårt att släcka eftersom det blåser rejält, förklarar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottír i samband med att SMHI utfärdat en varning för gräsbrand i stora delar av Sverige.

Blåsten ökar risken

Störst brandrisk är det just nu på Östkusten. Men även hos oss på Västkusten blåser det så pass mycket att en eldsvåda som flammar upp i terrängen lätt kan utvecklas till en storbrand med mycket allvarligt förlopp.

Det starka högtryck som just nu ger oss högsommarkänsla, fastän vi bara är i början av juni, väntas hålla i sig till någon gång i mitten på nästa vecka.

Fram till dess manas vi till stor försiktighet vid eldning utomhus. SMHI påminner också om att det ofta råder eldningsförbud.

Aktuell information om vad som gäller hittar du på SMHI:s hemsida.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Varningen: värmen har satt fart på giftalgerna

Vård Den senaste värmeböljan har fått giftalgerna längs vår östra och södra kust att slå ...

Sol, åska och skurar – så blir midsommarvädret i Kungsbacka

Nyheter Ta inte paraply, men ha gärna en regnkappa till hands i helgen. Det hälsar Sofia Söderberg, meteorolog, ...

Avråder från eldning i naturen

Nyheter Just nu är det mycket torrt i skog och mark. Risken för skogs- och gräsbrand är hög. ...
Annons