Annons

Varnar för otjänligt badvatten i Rågelund

Tänker du sticka och bada de närmaste dagarna? Då ska du undvika Rågelunds badplats. Där är vattnet för närvarande klassat som otjänligt.

Nyheter | 10 Juli 2020 06:58

Badvattnet vid Rågelunds badplats håller inte måttet.

FOTO: Pixabay

TJÄNLIGT ELLER OTJÄNLIGT?

Tjänligt vatten har så låg halt av bakterierna E. Coli och Intestinala enterokocker att vattnet är säkert att bada i.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten av E. Coli och Intestinala enterokocker är något förhöjd. Vattnet är fortfarande säkert att bada i. Men kommunen bör ta reda på varför bakteriehalten är förhöjd.

Otjänligt vatten är förorenat och innehåller höga halter av både E. Coli och Intestinala enterokocker. Så höga att vattnet inte längre går att bada i, utan att man riskerar att bli sjuk. Höga halter av E. Coli och Intestinala enterokocker innebär också att det kan förekomma andra bakterier, virus och parasiter i vattnet som kan göra den som badar sjuk.

Källa: www.kungsbacka.se

Det är kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer som tagit prov på Kungsbackas badvatten. I Rågelund visade sig nyligen förekomsten av bakterier som kan vara sjukdomsalstrande vara för hög för att vattnet ska vara lämpligt att bada i.

Avråder från bad och surf

Nu avråder kommunen från såväl bad som surfing i Rågelund, tills nya prover visar att vattnet åter är tjänligt.

Under sommaren kontrollerar Kungsbacka kommun kontinuerligt vattenkvalitén vid 16 olika badplatser. Vid den senaste provtagningen var det endast Rågelund som visade sig ha otjänligt badvatten. Vid resten av badplatserna är vattnet ofarligt att bada i.

Flera prover har tagits

Rågelunds vatten har provtagits vid flera tillfällen denna sommar. Den 29 juni visade ett prov att vattnet var tjänligt med anmärkning. När kommunen tog ett nytt prov den andra juli var vattnet åter tjänligt. Men när ytterligare ett prov togs den sjätte juli hade halten av sjukdomsalstrande bakterier i vattnet stigit till en så hög nivå att vattnet nu bedöms kunna vara farligt att bada i, och framförallt att få i sig.

Ett nytt prov ska tas den 20 juli. Fram till dess avråder Kungsbacka kommun från bad i Rågelund.

Sjukdomsalstrande bakterier

Exakt varför vattnet vid en badplats blir förorenat kan vara svårt att säga. Vattnet kan förorenas av allt från regelrätta utsläpp, till fågelbajs och avrinning från mark vid kraftiga regn.

När halten av de bakterier som mäts visar sig vara för hög, finns det också risk för att vattnet innehåller andra bakterier, virus eller parasiter man kan bli sjuk av, framförallt om man råkar svälja vattnet.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Jag vet inte hur mycket bakterier det är i hästbajs, men finns det många så kan det dåliga badvattnet vid Rågelund möjligen bero på att viken blivit en ”hästbadplats” denna vår och sommar
    Skriv din kommentar…

Läs Även

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Tävla om bästa sommarbilden

Nöje & Kultur Vad är sommaren för dig? Bad, avkoppling, sena kvällar eller kanske något helt annat. Var med i ...

Tyck till om framtidens Kungsbacka

Vård Vill du vara med och bestämma hur framtidens Kungsbacka ska vara? Då ska du passa på att tycka till ...
Annons