Annons

Varnar för blåst och stora regnmängder

Ännu en storm har dragit in över Kungsbacka. Förra veckans Ciara har avlösts av Dennis. Klass 1-varning för starka vindbyar är utfärdad. Men främst är det de stora regnmängder som är att vänta vi bör se upp för.

Nyheter | 16 Februari 2020 10:40

En ny storm härjar just nu i Kungsbacka. Varning för stormbyar och höga vattenflöden är utfärdad.

FOTO: Pixabay

Såväl Kungsbacka kommun, räddningstjänsten i Storgöteborg, som elnätsföretaget Ellevio har mobiliserat inför stormen Dennis som just nu drar fram med full kraft över Kungsbacka.

Hårda vindar och mycket regn

Vid 11-tiden väntas mycket hårda vindar svepa över kommunen, med hela 25 sekundmeter i byarna. Värst kommer väderläget att vara mellan klockan 11 och 14. Därefter avtar vindstyrkan successivt fram till kvällen. I vart fall om man ska tro SMHI:s senaste prognos.

Totalt väntas närmare 21 millimeter regn falla under söndagsdygnet, vilket kan ge problem med höga vattenflöden.

Förstärker personalstyrkan

Kungsbacka kommun och elnätsföretaget Ellevio har förstärkt personalstyrkan inför ovädret. De står redo att avhjälpa allt från översvämningar, till strömavbrott.

Hos räddningstjänsten i Storgöteborg avvaktar man än så länge med att kalla in extrapersonal.

– Den här stormen ser inte ut att bli lika farlig som förra helgens blåsväder. Men vi följer väderläget och samverkar med bland annat kommunens tekniska kontor, som står redo att rycka ut med sågar och pumpar, säger Petter Backlund – helgens insatschef hos räddningstjänsten i Storgöteborg till Norra Halland vid 10.30 på söndagsförmiddagen.

– Vi har börjat få in några larm om saker som hänger löst, men än så länge verkar Kungsbacka ha klarat sig ganska bra från mer allvarliga händelser. Den här helgen ser man inte ut att behöva oroa sig lika mycket för blåsten som i förra veckan. Nu är det snarare höga vattenflöden man bör se upp med, fortsätter han.

Vattenläget under kontroll

Även på vattenfronten ser dock situationen ut att hittills vara under kontroll.

– Kungsbackaån var lite hög inatt. Under morgonen har den gått ner. Den kommer nog att gå upp igen under dagen. Men det ser inte ut som om den kommer att nå så höga nivåer att det finns anledning till någon större oro. Håller prognoserna ser Kungsbacka ut att kunna klara sig utan större störningar. Vi har stått inför värre prognoser än den här, säger Petter Backlund.

Viktigt att förbereda sig

Den som tidigare haft problem med översvämning bör dock förbereda sig på att vattnet kan börja sippra in i huset även denna helg. Ett bra sätt att förebygga vattenskador är att se till att närliggande dagvattenbrunnar och diken är fria från skräp. Att se till att man har tillgång till en länspump är också en bra idé.

Att plocka in lösa föremål från trädgården är ett annat sätt att förebygga skador. Samt att förbereda sig på att strömmen kan gå.

Hittills få strömavbrott

Den som planerar att ge sig ut bör undvika det mindre vägnätet där risken för problem som orsakas av nedfallande träd är större. Bilburna bör undvika att köra genom större vattensamlingar. Vattendjupet kan vara större än man tror, vilket kan leda till tråkiga överraskningar.

Den som planerar att resa med tåg bör kolla upp vad som gäller för avgångarna. På flera sträckor i Västsverige råder tågstopp från lunch idag.

Förra helgen drabbades drygt 1 100 elabonnenter i Kungsbacka av strömavbrott. Fram till 10.30 idag har åtta elabonnenter blivit av med strömmen. Bara 20 minuter senare, klockan 10.50 var antalet strömlösa hushåll uppe i 474 stycken. Allt enligt Ellevios störningsinformation.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lyckad drive-in-modevisning

Jobb & Pengar – Det här hade jag aldrig kunnat tro. Det är nästan så tårarna trillar! Det var rusning nä...

Fram med möbler och klocka!

Nyheter Klockan två i natt förlorar vi en timme igen. Det är alltså dags att ställa om till sommartid. ...

Tänd hoppet med släckta lampor

Politik I kväll lördag uppmanas vi att släcka lamporna när det återigen är dags för Earth ...
Annons