Annons

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader.
I ett barns rum ska den enligt personalens mätningar gått upp till 45 grader.

Vård | 26 Juli 2021 08:00

Det är enhetschefen på korttidsboendet som initierat en lex Sarah-utredning, efter att inomhustemperaturen helt enkelt blev för hög på tisdagseftermiddagen i förra veckan.
Enligt anmälan var situationen sådan att den kunde leda till missförhållande/risk för missförhållande.
När personalen mätte temperaturen i olika rum var den 29 grader i allrummet där man ändå hade fläktar. Ett barn ville ha dörren till sitt rum stängd. Därinne mätte personalen en temperatur på 45 grader.

Begärde markiser

Kyviks korttidsboende har varit igång sedan början av året, då det tog över efter Karsjö korttidsboende. Efter att IF tog över lokalen har man bland annat haft önskemål om olika anpassningar, bland annat vad gäller temperaturhållning.
– Vissa personer med funktionsnedsättningar har svårare med temperaturregleringen i kroppen. Därför ville vi bland annat ha markiser, säger Diana Brovall, verksamhetschef.
Några sådana blev det inte. Istället planerar Service, som är den förvaltning inom kommunen som ansvarar för bland annat fastighet, att sätta upp solfilm för fönstren i vecka 31, första veckan i augusti.
– När vi bygger tar vi både hänsyn till att vara kostnadseffektiva i byggskedet samt till att byggnation inte driver stort underhåll på framtiden. Det innebär bland annat att vi generellt har fast solavskärmning på våra fastigheter där avskärmning behövs. Om bedömningen är att rörlig solavskärmning är att föredra, ger bättre effekt eller bättre möter verksamhetens krav och önskemål har vi möjlighet att göra avsteg från våra projekteringsanvisningar, säger Peter Gulin, enhetschef fastighetsförvaltning.

Önskat prioritering

När korttidsboendet tog över lokalerna lämnade man också önskemål på att det skulle sättas upp barnsäkringar på alla fönster. De flesta kom upp i maj, men på två fönster i ett allrum sattes de inte dit förrän i början av den här veckan.
– Det är klart att alla är sin egen verksamhet närmast och vill ha sitt gjort först. Men jag hade önskat att man också såg till behov och målgrupp när man prioriterade arbetsordningen, säger Diana Brovall.
Inget av barnen på boendet kom till allvarlig skada. Enligt rapporten som skrevs efteråt blev de allmänt påverkade och trötta. Där och då åtgärdade man läget med mycket vatten och man gick också igenom ventilationen. Boendet har sedan dess också köpt in ett par portabla AC-aggregat.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Socialen dröjde med stöd – anmäls till domstol

Vård Kungsbackafamiljen behövde stöd av socialtjänsten. Men det dröjde så länge innan stödinsatsen kom till ...

Handlingsplan mot suicid ska rädda liv

Vård Nu ska antalet suicid och suicidförsök minska i Kungsbacka kommun. En ny handlingsplan ska göra det lä...

Ingen kö längre till ekonomisk rådgivning

Jobb & Pengar Nu är kön till kommunens ekonomiska rådgivning borta. Som mest var väntetiden sju månader. – Det är ...
Annons