11 Juni 2020 13:55 | Kristian Alm

Den som följt mina kåserier om återkommande skador blir kanske inte förvånad. Men jag tror ändå att jag denna gång kan vara världsunik. Eller har verkligen någon annan skadat sig i ansiktet på ett kylskåpsunderlägg?

Sönderskurna händer på vassruggar, massakrerat underliv när jag trampade ner i en brunn och spricka i armen när jag klev utanför teaterscenen – det har hänt en del i mitt yrkesliv på Norra Halland.

Denna gång kan jag inte på något sätt skylla på jobbet, eftersom det hände under renovering av sommarstugan.

Svampattack

I höstas visade det sig att svampar attackerat golvet i vår 50-talsstuga. Vi blev tvungna att riva hela innanmätet, gräva ur, dränera och bygga upp allt igen. Bara ytterväggarna kunde sparas. Ett långdraget och dyyyyyyrt projekt.

Men nu är det nästan klart! I förra veckan var jag och min bror på plats och monterade köksskåp, flyttade in möbler och kastade byggskräp.

”En kopp kaffe hade suttit bra” sa min bror, som i egenskap av mer händig ansåg sig kunna lägga det uppdraget på mig.

Läcker lite

Nu är det så att kaffekokaren läcker lite. Det upptäckte vi i höstas, och trodde då att det var den stora investeringen vi skulle vara tvungna att göra inför årets sommar. Veckan efter hittade vi alltså svampen.

”Du kan väl ta kylskåpsunderlägget och lägga under”, fortsatte min bror där han satt på golvet med en skruvdragare i handen och såg myndig ut.

Kylskåpsunderlägget, vad är det undrar kanske någon oinformerad, som inte varit med om vattenskador i köket. Jo, det är en stor, hård plastskiva med sarg som ska se till att eventuellt läckage från kylskåpet rinner ut på köksgolvet och inte i hemlighet sipprar ner i trossbotten och orsakar dyra försäkringsärenden.

Eftersom vårt kylskåp inte är inkopplat ännu låg det ovanpå, fasttejpat för att inte komma bort.

Obalans

Tejpen hade jag glömt, så när jag i en elegant och vägvinnande sväng genom det kaotiska köket ryckte till mig kaffepulver i vänster hand och försökte ta plastskivan med höger, medförde tejpen en obalans i mitt rörelseschema.

Jag snubblade och det enda som höll mig på benen var stödet från den fasttejpade skivan.

Så lossnade tejpen och skivan for emot mig med väldig kraft. Den främre kanten träffade mitt över munnen och klöv underläppen.

Så, nej, det är inte ett vanligt simpelt munsår jag har. Det är en kylskåpsunderläggsskada.

Men kaffet blev gott.

Läs fler krönikor här