Annons

Vårdordförande får kritik

Ulric Björck har fått en tuff start som ordförande för nämnden för Vård och omsorg. Först har han tvingats hantera uppståndelsen kring tidsmätningen i hemtjänsten. Nu kommer kritik mot avgångsvederlaget från Campus Varberg.
Nyheter | 12 April 2019 11:18

Ulric Björck har fått nytt jobb.

FOTO: Norra Halland

Ulric Björck har fått en tuff start som ordförande för nämnden för Vård och omsorg. Först har han tvingats hantera uppståndelsen kring tidsmätningen i hemtjänsten. Nu kommer kritik mot avgångsvederlaget från Campus Varberg.

 

Ulric Björck har under 13 år varit chef för Campus Varberg, där det organiseras både yrkesutbildningar och högskoleutbildningar i samarbete med universitet och högskolor.

Efter valet fick han uppdrag för Moderaterna både i kommunstyrelsen, fullmäktige och som ordförande för Vård och omsorg.

Där har han fått bemöta en del av kritiken som riktats både mot förvaltningsledning och politiker sedan Norra Halland kunnat berätta om experiment med scheman där personal och kunder fått mindre vårdtid än vad som varit överenskommet.

I måndags meddelade Ulric Björck att han slutar som chef för Campus för att kunna ge politiken mer tid. Vad han inte berättade var att han fick elva månadslöner efter en överenskommelse med arbetsgivaren Varbergs kommun. Det innebär 11 x 65 000 kronor, det vill säga 715 000 kronor.

Hur är det, fick du sparken?

– Nej, men organisationen förändrades, mitt nuvarande jobb fanns inte kvar, och vi kom fram till att det var rätt för mig att kliva av. Efter en dialog med fack och arbetsgivare landade vi i den här lösningen. Jag har förstått att det är ett vanligt belopp i sammanhanget.

Så det beror inte på kritik mot dig?

– Det har varit 13 väldigt framgångsrika år, där vi bland annat skapat Hallands största yrkesskola, och genom Alexandersoninstitutet EU-projekt dragit in över 55 miljoner i projektpengar.

Men det finns kritik i personalen?

– Under de här åren har vi gjort organisationsförändringar, och jag har tagit beslut som varit impopulära hos vissa. Det kan finnas de som är arga, men vi har några av de bästa resultaten när Varberg gjort psykosociala arbetsplatsundersökningar.

Ska du bli politiker på heltid nu?

– Nej, jag har många andra intressen i livet. Jag ska däremot inte vara chef på den nivå jag varit, då hinner jag inte med.  

Kristian Alm

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Varför är det så svårt att få hjälp?

Debatt Nu är jag uppriktigt förbannad! Varför? Jo för att jag har blivit nekad vuxenpsykiatrisk mottagning (VPM) två ...

Debatt: En dålig besparing att dra in personliga ombud

Debatt Med anledning av Kungsbacka kommuns förslag att dra in tjänsterna för kommunens personliga ombud vill vi som ...

Inga nya dödsfall

Nyheter Två personer vårdas på sjukhus varav en på intensiven. Sedan förra onsdagen har dock ingen person avlidit till ...
Annons