Annons

Var det kul att plåga djur?

Nyheter | 07 Januari 2021 11:55

Hade ni kul på nyår? Ni som skrämde djur! Var det roligt att skrämma fåglar, katter, hundar och andra djur – de blev alla paniskt rädda. Var det skoj?

Eller ni som besköt blåljuspersonal, lade raketer i brevlådor eller roade er med att skrämma gamla människor. Hade ni också kul?

Undrar hur ni lärde er hur kul detta är. Det kanske var av era föräldrar. Alla ni som tar med era (alltför) små barn och visar dem hur man gör för att fira ett rejält nyår. Visst kan det vara mäktigt med ett fint fyrverkeri. Under ordnade former och under väldigt begränsad tid. Men frågan är om det är värt följderna. För jag förstår ändå inte. Känns det verkligen skönt att elda upp pengar när folk svälter i världen? Är det sådant ni vill lära era barn? Kanske Läkare utan gränser eller någon annan hjälporganisation kunde fått pengarna istället?

Går på knä

Sjukvården i Sverige och runtom i världen går på knä. Uppmaningen till folk att skippa fyrverkerierna mitt i pågående pandemi hörsammades inte. Förhoppningen var att belastningen på sjukvården skulle bli mindre i det ansträngda läge som vi befinner oss i just nu. Kanske kunde vårdpersonalen behövt lite andrum istället för att ladda för att behandla människor med fyrverkeriskador.

Vissa kommuner har fattat galoppen och tänkt till. Ett initiativ var att bjuda på en lasershow för allmänheten. Det finns också möjlighet att begränsa tiden för de som måste gå loss med sina fyrverkerier. Det kunde kanske räcka med några timmar på nyårsafton. Mellan kl 15 till 00 till exempel. Men nej då.

Fly sina hem

Varje dag sedan julhelgen har det pangats och smällts. Är det verkligen alla djurägare som ska behöva fly sina hem, droga sina djur eller sitta i badrummet med hög musik och neddragna gardiner? Dessutom till och från under en hel vecka!

Har ni ingen empati? Ni vuxna människor som plågar djur. Ska min hund inte våga gå ut och kissa bara för att ni måste se färg på himlen?

Och ni som säljer eländet. Ni borde skämmas. Men det tror jag inte att ni gör. Och jag är säker på att många inte håller med mig om denna krönika. Då hade den ju inte behövts. Men snälla, tänk till nästa gång. Måste ni verkligen?

Läs fler krönikor här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Trångsynt krönika. Jag har fåglar och de bryr sig inte ett dugg om smällare och höga ljud på nyår. Och även om de hade gjort de så är det mitt ansvar att ta hand om de eftersom jag bestämde mig för att ha husdjur. Att ha husdjur är en hobby. Nyår är en tradition.

Läs Även

Fortsatt hög smittspridning: ”begränsa fysiska kontakter till minimum”

Vård Efter jul var andelen positiva för covid-19, rekordhög. Region Halland är oroade över situationen som förväntas ...

Miljonstöd för coronatrauma

Vård Nu satsar regeringen 500 miljoner för att ge vårdpersonal möjlighet att bearbeta trauma och överbelastning under coronapandemin. Fö...

Här är bilarna som krånglar mest

Trafik Drömmer du om att glida fram i en högstatusbil, som Porsche, Land Rover eller Jeep? Tänk om. ...
Annons