Våldet kommer smygande
– Det kan börja med att du måste redovisa alla kvitton, att de gemensamma pengarna göms undan och leda till att du får skulder och tvingas medverka i olagligheter, säger Anna Björnör, ekonomirådgivare i Kungsbacka kommun.
I sitt arbete träffar Anna Björnör och kollegan Anette Sternéus människor som utsatts för ekonomiskt våld. De tycker att detta måste uppmärksammas mer och påpekar att kronofogden sett en ökning av fall där kvinnor blivit skuldsatta av sina förhållanden.
– Det finns utövare som gör allt för att skada. Du är ju ansvarig för vad du skriver under och det finns de som tvingas skriva på sms-lån, abonnemang, du får hem saker du inte beställt och så vidare. Det är svårt att ta sig ur en sådan relation och även om du tar dig ur sitter du kvar med skulderna, säger Anna Björnör.
Osynligt för andra
Det ekonomiska våldet, liksom det psykiska är ofta osynligt för omgivningen och det måste vi bli bättre på att upptäcka, menar ekonomirådgivarna.
– Det blir långvariga konsekvenser av ekonomiskt våld. Digitalisering är bra men där du tidigare var tvungen att gå till banken för att låna pengar kan du nu tvingas sitta hemma och skriva på lån, säger Anette Sternéus.
Det viktiga är att våga öppna upp och berätta hur det ligger till. Polisanmäl.
– Sök hjälp, vi kan visa vilka insatser som kan göras och ge råd om vilka man bör ringa. Vi pratar sedan om hur man kommer vidare, det är viktigt att veta att det kan bli en förändring! Ett annat råd är att prata med vänner, familj, grannar så att de också kan vara vaksamma.
Läs också:
"Karin" blev utsatt för ekonomiskt våld