Annons

VÄDERVARNING: Klass 3-varning utfärdas för Halland

Vattenflödena i Nissan och Lagan är just nu extremt höga. Det fick nyss SMHI att för första gången på mycket länge gå ut med en klass 3-varning för extremt väder i Halland.

Nyheter | 23 Februari 2020 12:41

Varning för extremväder i Hallands län! SMHI gör unik höjning av vädervarningen till klass 3

FOTO: Pixabay

Att varningsnivån nått klass 3-magnitud betyder att det just nu råder stor fara för allmänheten på vissa håll i länet.

Farligast i söder

Farligast är det i områdena kring Varberg, Falkenberg och Halmstad. Men klass 3-varningen gäller hela Hallands län. Samt även Kronoberg.

Risken för allvarliga störningar i viktiga samhällsfunktioner är också överhängande. Kungsbackabor som planerar att ge sig söderut rekommenderas att ändra sina resplaner.

Tågen är inställda

Klass 3-varningen påverkar tågtrafiken, som är inställd och ersatt med buss på sträckorna Uddevalla—Strömstad, Herrljunga—Borås samt Varberg—Borås.

Främst är det de höga vattenflödena i Nissan och Lagan som ställer till problem i Halland. Men även Ätran, som än så länge ”bara” omfattas av en klass 2-varning, väntas inom kort kunna nå varningsklass 3.

“En långdragen process”

Det är den senaste tidens myckna regnande, kombinerat med stark blåst, som nu får de halländska vattendragen att svämma över sina bräddar. Läget är akut på flera platser. Och det kan dröja innan vattennivåerna blir normala igen.

– Minsta förändring kan vara problematisk, säger hydrologen Sara-Sofia Asp på SMHI till Sveriges Radio P4 Halland idag.

– Det är mycket vatten som ska ut. Det kommer att vara en långdragen process, fortsätter hon.

Att SMHI går ut med klass 3-varning är mycket ovanligt och något som bör tas på största allvar. Håll koll på väderläget om du planerar att ge dig ut.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rekordmånga unga vill göra lumpen

Nyheter I veckan som gick kunde 15 000 av de unga svenskar som fyllt i Rekryteringsmyndighetens mönstringsunderlag se om de kommer att ...

Ytterligare tre har avlidit

Vård Ytterligare tre personer har i helgen avlidit i sjukdomar kopplade till corona. 18 nya smittfall har konstaterats. Smittan fortsätter att ...

Tufft läge då stugägare intar Kungsbacka

Jobb & Pengar I år blir många av oss tvungna att skippa utlandssemestern. Till förmån för en lång ...
Annons