28 Juni 2020 14:29 | Ulrika Wahlström

Vad ska du bli när du blir stor? Det är en fråga man får när man är liten, men jag tycker att den är lika aktuell livet ut.

När ena barnet var yngre var största önskan att få sitta i kassan på Ullared. Varför? För att de fick så himla mycket pengar! Bara vår familj betalade ju flera tusen till tjejen eller killen som satt där varje gång vi var där.

Under flera år dyrkade yngsta sonen städerskan på dagis. Att hon delade förnamn med min barndomsidol tog han som ett tecken på att hon var en riktig stjärna. Han var mäkta imponerad av hennes coola städutrustning. När han fick en egen städvagn i fyraårspresent, lystrade han enbart till det egenpåhittade artistnamnet Gustavsson, och befann sig allt som oftast mitt i ett äventyr och fejade och for omkring som om han vore fångad av en våttorkande stormvind. Tyvärr höll inte hans kall för städyrket i sig. Dammsugaren är en som en främling både för honom och hans syskon.

I höstas förstod jag att niorna får stöd av en person som heter Siv inför gymnasievalet. Jag berättade för mina barn att jag inte minns vad min sådan person hette, men vi kallade honom syokonsulenten. Då blev jag utskrattad. Det finn ingen Siv! Men det heter ”syv” och inte ”syo” numera. Jag var tvungen att googla att det betyder studie- och yrkesvägledare.

En sådan skulle jag behöva träffa! Jag jobbar i och för sig med något jag gillar; innovation och kommunikation, men jag har alltid drömt om att bli författare. Faktum är att det kanske är trafikpolis jag är ämnad att bli. Jag engagerar mig högt och ljudligt när någon kör för fort på en 30-väg eller kör om i kurva med skymd sikt. Men det är klart att det nog inte är uppskattat inom poliskåren att man haffar någon allt medan man gör obscena gester och skriker fula ord – något som kan förekomma när jag ilsknar till i trafiken.

Äldsta sonen ville länge bli toppmäklare. Nu har han insett att Kungsbacka inte direkt är New York. Chanserna att sälja lägenheter med provision i miljonklassen som svenska Fredrik gör borta i staterna är få. Nu har samme son istället ambitionen att hitta ett yrke där han kan tjäna pengar i sömnen. Jag hoppas verkligen han lyckas med det, då han i dagsläget gärna sover bort större delen av dagen.

Rädslan att göra fel på jobbet kan avskräcka många att välja ett visst yrke. Att vara hjärnkirurg och ha lite otur när man snittar är till exempel inte speciellt bra. Sedan finns det vissa yrken där det faktiskt är helt accepterat att ha fel ganska ofta. Det hör liksom till. Meteorolog är ett sådan yrke. Jag tror att ena barnet skulle kunna kvalificera sig för det yrket med råge. Jag minns när denne härom året sa: ”Mamma. Minst risk för regn på midsommar – i hela Halland – har Göteborg.”

Vad ska du bli när du blir stor?

Fler krönikor och åsiktsmaterial hittar du här.