Annons

Vaccinkritiker vill bygga alternativsamhälle i Fjärås

Ekoby, holistisk hälsoklinik, skola och ett eget universitet – det vill organisationen New Earth Scandinavia bygga i skogarna öster om Fjärås. Bakom ligger kullaviksbon Maneka Helleberg, som även organiserar demonstrationer mot covidrestriktioner och vaccin.

Vård | 09 Maj 2021 12:51

Bilden är en skärmdump från Maneka Hellebergs Facebooksida.

FOTO:

Det är Svenska Dagbladet som på söndagen berättar om planerna i samband med en kritisk granskning av medieproducenten Sacha Stone, som från Bali och London enligt tidningen sprider konspirationsteorier och desinformation via ett förgrenat nätverk på internet.

Även om han själv i ett mejl till SvD hävdar att han inte står bakom allt det som sägs i hans videoproduktioner, kan man ändå se kopplingar till organisationen Qanon, som tror att världens styrs av ett satanistiskt nätverk.

Stone driver samtidigt New Earth Projekt, som vill skapa självbestämmande samhällen runt om i världen där ”konst, skönhet och medvetenhet överskrider rädsla tid och pengar”.

Man ska frigöra sig från den falska omvärlden, skapa en egen ”valuta” som påminner om byteshandel, och ha egna skolor med ”vägledning och visdom istället för påtvingad kunskap och idéer”.

Alternativby i Fjärås

Det här projektet har alternativföretagaren Maneka Helleberg i Kullavik nappat på. Hon har skapat en hemsida för New Earth Scandinavia, där hon vill samla in pengar till ett idealsamhälle som ska ligga på gränsen mellan Kungsbacka och Mark, nordöst om Förlanda.

Så här presenteras planerna på hemsidan.

På hemsidan beskrivs planerna så här (översatt från engelska:

”Det här samhället ska byggas av oss, av självständiga fria människor i New Earth på 83 hektar vacker skog och åkrar i Kungsbacka, Sweden. Resultat kommer att bli skapande av en laglig och fysisk oas för fritänkande människor som ärligt kan stå upp för en Ny Jord, för självständig vilja och för äkta kärlek till planeten.”

Mer konkret innebär det enligt hemsidan bland annat:

En holistisk klinik och ett medicinskt spa

Ett New Earth-universitet där fritänkande experter kan forska och utbilda

Ett ”affärscenter” för företag, kaféer, butiker, föreläsningar och växthus

Skola, förskola och äldreboende

Ekoby och tempellokal

Samlar in pengar

Visionen ska enligt hemsidan och Facebooksidan finansieras genom crowdsourcing, alltså pengainsamlande från intresserade anhängare.

Än så länge har Facebooksidan 349 medlemmar, och det är oklart hur långt projektet kommit, och om det verkligen finns någon konkret avtal om marken på 83 hektar som visas på en googlemap-karta på hemsidan.

Kontaktperson är alltså Maneka Helleberg, men det telefonnummer som står på Facebooksidan går inte att komma fram på, och på sin andra registrerade telefon ber hon om att kontakt tas via sms.

Svarar inte på frågor

Den andra personen på Facebooksidan är en 25-årig göteborgare. Numret till honom har upphört, men via ett bolag han driver går det att komma fram på ett annat nummer.

– Jag väljer att inte svara på några frågor. Erfarenheten av journalister på senare tid har inte skapat någon större tillit. Jag vet inte vem du är heller, och det är en säkerhetsrisk. Du får mejla mig, svarar 25-åringen.

Det mannen syftar på är förmodligen de kritiska artiklar som granskat organisationen Frihet Sverige, som bland andra Maneka Helleberg står bakom. Frihet Sverige är en gren av internationella World Freedom Alliance.

Frihet Sverige organiserar demonstrationerna mot covidrestriktioner. I ett tal under marschen hävdade Helleberg att vaccinerna är ett gift, och i en pressrelease skriver Frihet Sverige att pandemilagar och osäkra vaccin gör mer skada än nytta och ej har solid vetenskaplig grund.

Klärvoajant

Det finns uppenbarligen olika sätt att se på begreppet vetenskaplig grund. På sitt företag Onlinemessengers hemsida berättar Helleberg att hon är klärvoajant sedan 14 års ålder, och jobbar med “intuitiv coaching för bättre hälsa, själ och finansiell stabilitet. Företaget erbjuder bland annat webinarier för att lära sig de tre stegen mot frihet, pengar och genomslag online.

I en intervju med SVT förnekar Maneka Helleberg att hon och Frihet Sverige är konspirationsteoretiker, utan att de bara lyfter fram fakta.

– Jag är lärare, jag anser mig ha lite kritisk granskning i ryggraden om man säger så.

Maneka Helleberg har inte svarat på sms:et.

Läs mer:

https://norrahalland.se/kullaviksforetagare-bakom-corona-manifestation/

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

”Kartan måste bort från hemsidan!”

Jobb & Pengar – Kartan måste bort från hemsidan – vi har inget avtal med New Earth Scandinavia! Det meddelar ägaren till fastigheten ...

Ingen ökad smittspridning i grundskolan

Vård En klass på Hedeskolan håller stängt efter ett utbrott av corona. Men annars märks ingen ökad smittspridning ...

Statsministerns besked om restriktionerna

Vård Statsminister Stefan Löfven (S), har kallat till presskonferens klockan 13.15 idag. Besked om förlängda restriktioner väntas. Enligt ...
Annons