VÅRD 2023-10-12 KL. 15:35

Tre sjukhus behålls i Halland

Av Kristian Alm

Halland kommer även i framtiden att ha två akutsjukhus. Även sjukhuset i Kungsbacka blir kvar. Moderaterna och Socialdemokraterna är överens om inriktningen, trots att det blir betydligt dyrare.

Tre sjukhus behålls i Halland

TV-klipp och nyheter

Det är i en intervju med Hallands nyheter som regionrådet Mikaela Waltersson (M) avslöjar att partierna satt ner foten i den komplicerade och infekterade frågan om sjukhusens framtid.

Större delen av sjukhusen är byggda mellan åren 1960 – 1980. De är slitna och det krävs miljardinvesteringar. Därför har utredningar föreslagit att man i stället bygger ett nytt akutsjukhus, och att de andra blir närsjukhus.

Billigare, men samtidigt minst sagt kontroversiellt. För var ska storsjukhuset ligga? Regionhuvudstaden Halmstad släpper knappast den godbiten, samtidigt som norra Halland växer snabbare och har större behov.

I december är det sagt att politikerna i region Halland ska fatta ett inriktningsbeslut, men nu kommer det alltså informellt redan nu.

– Det är förstås inte helt klart förrän klubban har fallit i regionfullmäktige, men jag har stora förhoppningar om att det ska hålla hela vägen. Vi som är gruppledare för partierna i Region Halland har tagit i hand på att vi är överens, säger Mikaela Waltersson till Hallands Nyheter.

Beslutet innebär att man ska vidareutveckla sjukhusen på de orter där det finns idag, i Halmstad, Varberg och Kungsbacka, och fortsätta ha både förlossning och akutverksamheter i Halmstad och Varberg.

Andra skäl än ekonomin har alltså fått avgöra:

– Man måste också väga in mänskliga värden, som närhetsprincipen. Jag träffade exempelvis pensionärer i förra veckan som lyfte vikten av att ha nära till sjukhuset när en make eller maka ligger inlagd. Att medarbetarna inte ska behöva pendla långt till jobbet är en annan sådan fråga, säger Waltersson till Hallands Nyheter.

Läs mer:

Minskar på inhyrd personalTV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.