VÅRD 2021-12-23 KL. 07:30

Sparkrav ger mindre städning i hemtjänsten

Av Christina Wagner

En av åtgärderna för att komma i balans med ekonomin inom vård- och omsorg i Kungsbacka blir att minska på timmar för städning inom hemtjänst.

Sparkrav ger mindre städning i hemtjänsten

TV-klipp och nyheter

Från februari nästa år hoppas kommunen kunna spara 1 775 000 kronor på att minska på städningen inom hemtjänst. Åtgärden är den första som införs för att minska på det underskott som vård- och omsorgsnämnden dragits med under året när det gäller hemtjänst, men fler åtgärder kan komma under nästa år.
– Underskottet har att göra med en radikal ökning i antalet hemtjänsttimmar. Redan i år ligger vi plus flera tusen timmar jämfört med både budget och föregående år, säger nämndens ordförande Hravn Forsne (M).

I september gjordes en uppskattning att verksamhetsdelen med hemtjänst skulle gå back med 11,5 miljoner kronor under 2021. Förvaltningen fick då i uppdrag att se över eventuella besparingsåtgärder. Städningen har tidigare beräknats med en schablon på två timmar per person var tredje vecka, men den schablonen dras ner till 1,5 timme med start i februari nästa år.
Ett annat förslag var att slopa ett omsorgsbidrag för anhöriga, men det valde nämnden att rösta ner.
– Vi äger inte frågan, fullmäktige måste i så fall fatta ett beslut att ändra vård- och omsorgsreglementet. Bara 20 procent av Sveriges kommuner har omsorgsbidrag, säger Hravn Forsne.

Betydligt fler timmar
En försvårande omständighet kring att hitta besparingsåtgärder för förvaltningen är att allt är lagstyrt. Samtidigt har antalet timmar inom hemtjänst ökat markant i Kungsbacka under 2021, i en ekonomisk uppföljning från september menar förvaltningen att orsaken bland annat kan vara att det inte gjort någon uppräkning av antalet timmar i kommunen de senaste åren. Covid-relaterade orsaker som att vård som kortids- och dagomsorg varit stängda har också bidragit, liksom att effektiviseringsprojekt som digitala inköp och matdistribution ännu inte genomförts.

Nya förslag i mars
Ett besparingsförslag som hittills också har diskuterats är att införa en procentuell neddragning på antalet hemtjänsttimmar, men här menar förvaltningen att det egentligen bara innebär att underskottet flyttas till ett annan del inom vård- och omsorg. Förvaltningen har fått i uppdrag att presentera fler besparingsförslag framöver.
– De kommer en återrapportering i mars, kommenterar Hravn Forsne.

TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.