VÅRD 2021-12-23 KL. 07:30

Sparkrav ger mindre städning i hemtjänsten

Av Christina Wagner

En av åtgärderna för att komma i balans med ekonomin inom vård- och omsorg i Kungsbacka blir att minska på timmar för städning inom hemtjänst.

Sparkrav ger mindre städning i hemtjänsten

Från februari nästa år hoppas kommunen kunna spara 1 775 000 kronor på att minska på städningen inom hemtjänst. Åtgärden är den första som införs för att minska på det underskott som vård- och omsorgsnämnden dragits med under året när det gäller hemtjänst, men fler åtgärder kan komma under nästa år.
– Underskottet har att göra med en radikal ökning i antalet hemtjänsttimmar. Redan i år ligger vi plus flera tusen timmar jämfört med både budget och föregående år, säger nämndens ordförande Hravn Forsne (M).

I september gjordes en uppskattning att verksamhetsdelen med hemtjänst skulle gå back med 11,5 miljoner kronor under 2021. Förvaltningen fick då i uppdrag att se över eventuella besparingsåtgärder. Städningen har tidigare beräknats med en schablon på två timmar per person var tredje vecka, men den schablonen dras ner till 1,5 timme med start i februari nästa år.
Ett annat förslag var att slopa ett omsorgsbidrag för anhöriga, men det valde nämnden att rösta ner.
– Vi äger inte frågan, fullmäktige måste i så fall fatta ett beslut att ändra vård- och omsorgsreglementet. Bara 20 procent av Sveriges kommuner har omsorgsbidrag, säger Hravn Forsne.

Betydligt fler timmar
En försvårande omständighet kring att hitta besparingsåtgärder för förvaltningen är att allt är lagstyrt. Samtidigt har antalet timmar inom hemtjänst ökat markant i Kungsbacka under 2021, i en ekonomisk uppföljning från september menar förvaltningen att orsaken bland annat kan vara att det inte gjort någon uppräkning av antalet timmar i kommunen de senaste åren. Covid-relaterade orsaker som att vård som kortids- och dagomsorg varit stängda har också bidragit, liksom att effektiviseringsprojekt som digitala inköp och matdistribution ännu inte genomförts.

Nya förslag i mars
Ett besparingsförslag som hittills också har diskuterats är att införa en procentuell neddragning på antalet hemtjänsttimmar, men här menar förvaltningen att det egentligen bara innebär att underskottet flyttas till ett annan del inom vård- och omsorg. Förvaltningen har fått i uppdrag att presentera fler besparingsförslag framöver.
– De kommer en återrapportering i mars, kommenterar Hravn Forsne.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-