VÅRD 2022-02-20 KL. 10:00

Albin nekas gruppboende

Av Kristian Alm

När Albin gått ut gymnasiet kändes det självklart att han skulle få en plats på ett gruppboende och flytta hemifrån. Men kommunen sa nej.
– Man undrar om politikerna har någon aning om hur det är att ha ett funktionshindrat barn, säger Marie-Louise Andersson.

Albin nekas gruppboende
Mamma Marie-Louise och Albin vid favoritplatsen – fåtöljen där han kan spela TV-spel!

TV-klipp och nyheter

Albin Plahn är en glad ung man som gillar att göra massor av olika saker.
På dagarna jobbar han på stadshuset där daglig verksamhet sköter bland annat återvinning och posthantering.
Hemma blir det mest TV-spel, men när han får hänga med kompisarna på korttidshelger är det massor som lockar.
– Det var jätteroligt att få vara på Liseberg när det är inte är sommar. Då kan man för en viss summa få spela hur mycket spel man vill. Och vi har paddlat på en sjö och övernattat i vindskydd!


– Jag har de här pusslen för att ha något att göra med händerna, annars börjar jag pilla på naglar och annat, säger Albin Plahn.


Det som gör Albins situation speciell är att han är född med den sällsynta Sotos syndrom och har en funktionsnedsättning. Han har svårt att klara många dagliga sysslor, som att äta på rätt tid, ta sin medicin, knyta skorna och komma ihåg vad han ska göra nästa stund. Ibland ringer han hem flera gånger om dagen för att fråga saker. För den som inte känner Albin kan det också vara lite svårt att förstå vad han säger.
– Han klarar mycket, men behöver bli påmind hela tiden för att inte fastna, säger mamma Marie-Louise.
När Albin tog studenten från särgymnasiet för två år sedan, började familjen planera för att han skulle flytta hemifrån och stå mer på egna ben.
– För oss var det självklart att det handlade om ett gruppboende, där det finns personal som känner honom och har koll, och där han får kompisar.
Men kommunen sa nej. De hävdar att Albin inte har större funktionsnedsättning än att han skulle kunna bo i en vanlig lägenhet med hemhjälp.
– Det skulle aldrig fungera med ständigt olika personer som kommer för att hjälpa till. Varken Albin eller vi föräldrar skulle känna oss trygga, säger Marie-Louise.
De överklagade till förvaltningsrätten men inte heller där fick de rätt. Ärendet ligger nu hos kammarrätten, men de har inga större förhoppningar.
Albins situation har blivit ännu jobbigare sedan kommunen beslöt sig för att strama åt reglerna för korttidsvistelse.
Tidigare har Albin en helg i månaden fått vara med kompisar på läger eller utflykt. Men även det sa Individ- och familjeomsorg nej till. Man menar att Albin får tillräcklig stimulans genom sitt arbete på daglig verksamhet och genom att han ett par timmar i veckan har en ledsagare och på så sätt göra saker på egen hand.
– Det är tråkigt nu, för jag får inte träffa mina kompisar på helgen och göra roliga saker med dem, säger Albin.
Även det har familjen överklagat, och väntar på beslut. Marie-Louise tycker beslutet är obegripligt.
– Daglig verksamhet är ju hans jobb, det är inte att vara med vänner!
Korttidslägren har ytterligare en funktion – att avlasta föräldrarna. Men enligt kommunen behövs inte det eftersom de är skilda och bara har hand om Albin varannan vecka.
– Vi har ju varit separerade i tio år, det kan väl inte plötsligt vara ett argument?
Albins familj är inte den enda som det senaste året fått korttidsvistelse nekad eller minskad. Och det är kanske inget som förvånar.
När Individ och familjeomsorg för två år sedan fick kravet att spara in ett stort underskott, var det uttalat man skulle lägga sig så nära lagkraven som möjligt, och slopa mer generösa bedömningar.
Marie-Louise Andersson fick själv chansen att argumentera för sin sak inför nämnden.
– Där satt alla politikerna vid ett stort bord och jag skulle försöka påverka dem. Jag kände mig så liten att jag började gråta.
Någon effekt fick mötet inte.
– Man undrar om politikerna har någon aning om hur det är att ha ett funktionshindrat barn, och hur den ständiga kampen för att de ska behandlas som andra barn fullständigt dränerar en.
Vad som händer nu vet inte Marie-Louise.
– Lägenhet och hemtjänst är otänkbart. De säger att vi kan söka gruppboende igen. Men vad ska då ändras? Då måste jag väl fokusera på hur dåligt mitt barn fungerar för att de ska fatta ett annat beslut. Vem vill och hur många gånger ska man orka upprepa allt negativt?
– Vi har kämpat hela livet för att hålla huvudet ovan vattenytan och nu sjunker vi igen.



Fakta om Sotos syndrom
Barnen har en mycket snabb tillväxt, framförallt under de första åren. Både grov- och finmotoriken är försenad. De flesta barn med Sotos syndrom har en utvecklingsförsening och inlärningsproblem. Lätt till måttlig utvecklingsstörning är vanlig. Språkutvecklingen är oftast försenad.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.