Annons

Utställning av Sjumilaskogen på Kokosnöten

På förskolan Kokosnöten i Kungsbacka har Nalle Puh och hans vänner brett ut sig både innanför lokalens väggar och utanför. Barnen på förskolan bygger upp världen Sjumilaskogen runt om på förskolan och kombinerar lärande med glädje.

Nyheter | 20 Juni 2021 12:55

Milla Milenkovic, Zemino Zita och Theodore Granander på Kokosnöten gillar Nalle Puh-temat.

FOTO: Oliver Marshall

Ior, Christoffer Robin, Nalle Puh och alla de andra karaktärerna i Sjumilaskogen finns i små, som stora format på förskolan Kokosnöten. Sedan början av februari, när en fe kom på besök till Kokosnöten, har karaktärerna tagit mer och mer plats i verksamheten.

– Fen är en utbildad sagopedagog, så barnen sveptes med i hennes berättelser. Hon berättade för oss att åsnan Iors hus hade blåst omkull och då fick barnen i uppgift att bygga upp hus till Ior, säger Marie Persson, som arbetar på Kokosnöten.

Det blev startskottet på Sjumilaskogens intåg i förskolan. Marie Persson och hennes fem kollegor arbetar alla med projektet, som till en början inte skulle uppta så mycket tid.

– Vi tänkte att vi skulle hålla på med det här en gång i veckan, men nu är det varje dag, säger Marie Persson.

Marie Persson är en av pedagogerna på Kokosnöten.

Fantasin flödar

Det startade med Ior och hans hus, som nu finns i stor version på gården utomhus, såväl som i mindre format på olika ställen inomhus. I Sjumilaskogens värld har sedan Nalle Puh, Christoffer Robin och alla de andra byggts upp på olika sätt. Karaktärerna har dessutom utvecklats, efter barnens fantasi.

– Här har vi till exempel Christoffer Robin, som inte är färdig, men han ska ha en flickvän. De vill att han ska ha en kompis som heter Julius och de ska ha en gunga och en klätterställning. Vi låter barnens fantasi skena iväg helt enkelt, säger Marie Persson.
Vad ser du att det ger barnen?
– Otroligt mycket. Det ger en fantasi och det är jättemycket teknik och matematik. Det är otroligt mycket samarbete och planering. Barnen lär sig att ta hänsyn till varandra och varandras önskemål.
Är det även kul för er pedagoger?
– Ja, vi tycker detta är jätteroligt och vi ser ju hur roligt barnen tycker det är också.

Utställning

Målbilden med projektet är en utställning som äger rum den 24 juni, där barnen får visa upp för sina föräldrar vad de har skapat. Till följd av corona får inte föräldrarna komma in och titta, men pedagogerna har kommit på en lösning.

– Barnen vill så gärna visa vad de har gjort, så vi har sagt att man får gå in en och en med sina föräldrar och så fikar vi utomhus efteråt, säger Marie Persson.

Om projektet med Sjumilaskogen når sin slutpunkt vid utställningen är dock inte säkert. Men när barnen väl tröttnar på Nalle Puh och hans vänner är det mycket möjligt att en ny saga tar vid.

– Det finns inget stopp på det, för man kan göra massa inflikningar. Vi fick exempelvis ett brev från Nalle Puh där han hade skickat med honung. Då bakade vi honungskakor och lärde oss vad honung är, vad skillnaden är på humlor, bin, getingar och flugor.
Blir det en fortsättning efter Nalle Puh också?
– Det tror jag. Sagor är en sorts hemlig dörr till barnen. Det ger så otroligt mycket, och inte bara glädje. De lär sig massa nyttiga saker på vägen också.

Barnen fick visa upp sina skapelser för föräldrarna.

Barnen då? Jo, de är minst sagt stolta över sina skapelser.

– Det här är Nalle Puh och hans trädgård, visar Theodore Granander.
Hur har det varit att bygga upp Sjumilaskogen?
– Jättebra. Det bästa med den världen är att det finns Nalle Puh i den.

Han fortsätter stolt visa upp Christoffer Robins hus och en väldigt speciell båt.

– Den båten får bara Nalle Puh använda, säger Theodore.

Mer om e-tidningen:

Läs e-tidningen här

 

Är du prenumerant? Kom igång här.

Instruktionsfilm:

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Vi lånar Kungsbacka av våra unga

Debatt Vi lånar Kungsbacka av våra unga. Vi är skyldiga dem goda förutsättningar till ett gott liv. ...

Två till sjukhus efter flerbilskrock

Trafik Två personer fick föras till sjukhus med ambulans efter en flerbilskrock i korsningen Höglandavägen/Hällingsjövä...

Utmaning att illustrera barnbok

Nyheter Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria ...
Annons