Valen till riksdagens 15 utskott genomförs på tisdag förmiddag. Foto: PressbildPartiernas riksdagsgrupper har fördelat platserna i de olika utskotten. Här är uppdragen som föreslås för de fem ledamöterna från Kungsbacka.
Man hamnar mitt i smeten på ett annat sätt än man gör i fullmäktige i Kungsbacka

Larry Söder (KD) föreslås bli vice ordförande i civilutskottet, där fokus ligger framförallt på bostadspolitiken, men även på bland annat konsumentpolitik och familjerätt.Jon Thorbjörnson (V), ny i riksdagen, föreslås som ersättare civilutskottet samt kulturskottet.


– Jag ska ha särskilt fokus på civilrätt i civilutskottet. Jag är jättenöjd, det ska bli kul att jobba med och känns som ett bra uppdrag för att växa in i riksdagsarbetet. Det är klart att det hade varit spännande att få en ledamotsplats, men det är hård konkurrens och alla kan inte få det, säger Jon Thorbjörnson.


Hur har din första vecka i riksdagen varit?


– Det är väldigt mycket nya intryck, nya rutiner och mycket nytt att lära sig. Det är stor skillnad mellan att jobba i kommunfullmäktige och att jobba i riksdagen. Det känns stimulerande att få delta på den här nivån, till exempel att få vara med och besluta om talman och statsminister. Man hamnar mitt i smeten på ett annat sätt än man gör som vänsterpartist i fullmäktige i Kungsbacka.Läs alla nyheter om valet härUlrika Jörgensen (M) är en annan nykomling i riksdagen. Inför valet aviserade hon att hon framförallt vill driva vårdfrågor under kommande mandatperiod. Hon är därför nöjd med att ha blivit föreslagen som ersättare i socialutskottet – det utskott där frågor om hälsa- och sjukvård ligger på bordet.Bengt Eliasson (L) föreslås som ordinarie ledamot i riksdagens konstitutionsutskott. Bengt Eliasson är riksdagsledamot sedan 2014, och har tidigare lång erfarenhet som regionpolitiker.
– Jag är glad över att fått förtroende att representera Liberalerna i Konstitutionsutskottet. I det komplicerade parlamentariska läget kommer konstitutionsutskottet ha en viktig roll. Jag är ödmjuk inför uppgiften, och ser fram emot arbetet i utskottet, säger han.Ola Johansson (C) fortsätter som ordinarie ledamot i civilutskottet.


– Att bli återvald i riksdagen med personkryss och få förtroendet att fullfölja arbetet med att reformera bostadspolitiken känns både hedersamt och roligt, säger Ola Johansson.Valen till utskotten genomförs på tisdag förmiddag.Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här