Annons

Utmanande kväll för Onsalas mästerkock

Det blev en annorlunda kväll när de fyra återstående deltagarna i Sveriges Mästerkock skulle göra upp platserna i semin. Att göra tvårätters middag på ripa och åkerbär i 20-gradig kyla i ett tält utanför Ishotellet i Jukkasjärvi blev en helt ny upplevelse för Christoffer Nordin från Onsala.

Nöje & Kultur | 18 Mars 2020 22:30

Det blev en minst sagt annorlunda tävlingsomgång för kvällens deltagare i Sveriges Mästerkock. Ishotellet i Jukkasjärvi bjöd på spännande utmaningar för Christoffer Nordin från Onsala och hans lagkamrat Lisa Gruneau.

FOTO: TV4

Att sova i sex minusgrader och sedan kliva upp och gå rakt ut i 20-gradig kyla var en baggis jämfört med vad som väntade Christoffer när de återstående fyra deltagarna i Sveriges Mästerkock ikväll samlades för att göra upp om vilka som skulle gå vidare till semifinal.

Ripa och åkerbär

På två-rättersmenyn som skulle lagas stod både ripa och åkerbär – två för Christoffer ganska okända råvaror.

– Den åkerbär – det jävla bäret – det har man ju tillagat många gånger – INTE! Utbrast han när han fick veta vad kvällens utmaning bestod av.

Sveriges mästerkock, Christoffer Nordin, Lisa Gruneau, ripa
Christoffer och Lisa jobbade så svetten lackade, ända till sista sekunden. FOTO: TV4

Inte blev det bättre, heller, av att tävlingens viltexpert – Edvard Wistedt – utgjorde ena halvan av motståndarlaget. Och att juryns Leif Mannerström plötsligt bestämde sig för att understryka svårighetsgraden på kvällens utmaning.

”Vår förnämsta matfågel”

– Ripa, det är vår förnämsta matfågel. Den måste man behandla med respekt. Inte översteka. Kanske borde den späckas. Och så har vi åkerbäret. En av kungens favoriter. Serveras ofta på slottet. God syra. Påminner om hallon, sade han innan han lät starten för den två timmar långa matlagningssessionen gå.

Uppläggningen imponerade

Glassen ställde visserligen till en del problem för Christoffer. Men tillsammans med lagkamraten Lisa Gruneau bestämde han sig för att satsa på mycket grönt till ripan. Och på en ovanlig uppläggning.

Uppläggningen vann tveklöst juryns gillande. Maten likaså. Men det andra laget hade lyckats bättre med smakerna och kammade därför hem segern i kvällens huvudtävling.

Sveriges Mästerkock, Christoffer Nordin, Ripa
Christoffer fick mycket beröm för sin ripa. Men motståndet var för hårt. FOTO: TV4

Samiskt smaktest avgjorde

Plötsligt stod Christoffer återigen i eliminering. Som ikväll, ganska oväntat, inte bestod i ytterligare en matlagningsomgång. På tävlingsbordet stod i stället ett klassiskt samiskt renkok – en soppa bestående av alla möjliga olika sorters renkött. Christoffers och Lisas fick i uppgift att gissa vilka 13 av 18 valbara ingredienser som ingick i soppan. Snabbast med flest rätt skulle gå vidare.

Sveriges Mästerkock, samiskt renkok, Ishotellet i Jukkasjärvi, Christoffer Nordin
Kvällens eliminering gick ut på att gissa vilka sorters renkött som ingick i ett klassiskt samiskt renkok. FOTO: TV4

Avgjordes på sista frågan

Christoffer skyndade sig att gissa vad den för honom helt okända soppan innehöll. Lisa var tätt efter. Spänningen var olidlig när Markus Aujalay läste upp de svar han fått. Först såg Lisa ut att dra ifrån med ett poäng.

Sveriges Mästerkock, Lisa Gruneau, Christoffer Nordin, eliminering
Spänningen var olidlig. Svaret på Christoffer sista fråga blev avgörande för vem som skulle gå vidare till semi. FOTO: TV4

Men Christoffers allra sista svar placerade honom jämsides med konkurrenten igen. Och eftersom han varit snabbast med att ge sina svar, var det Christoffer som gick vidare.

Det betyder att Onsalas egen mästerkock gått till semifinal och att Lisa Gruneau får lämna tävlingen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Dömd kvinnomisshandlare häktad för mordbrand

Blåljus En 35-årig kungsbackabo som nyligen släppts från fängelse, har nu häktats misstänkt för ...

”Jag ville hitta tillbaka till mig själv”

Jobb & Pengar Tankarna fanns där, redan från början. Men livet tog en annan riktning. Tills han plötsligt inte ...

”Sagor är till för att gömma sig i”

Nöje & Kultur Efter 18 år med fantasyhjältinnan Lianne, som lämnar vår verklighet för att leva i en magisk vä...
Annons