KULTUR & NÖJE 2020-03-18 KL. 22:30

Utmanande kväll för Onsalas mästerkock

Det blev en annorlunda kväll när de fyra återstående deltagarna i Sveriges Mästerkock skulle göra upp platserna i semin. Att göra tvårätters middag på ripa och åkerbär i 20-gradig kyla i ett tält utanför Ishotellet i Jukkasjärvi blev en helt ny upplevelse för Christoffer Nordin från Onsala.

Utmanande kväll för Onsalas mästerkock

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Att sova i sex minusgrader och sedan kliva upp och gå rakt ut i 20-gradig kyla var en baggis jämfört med vad som väntade Christoffer när de återstående fyra deltagarna i Sveriges Mästerkock ikväll samlades för att göra upp om vilka som skulle gå vidare till semifinal.

Ripa och åkerbär


På två-rättersmenyn som skulle lagas stod både ripa och åkerbär – två för Christoffer ganska okända råvaror.

– Den åkerbär – det jävla bäret – det har man ju tillagat många gånger – INTE! Utbrast han när han fick veta vad kvällens utmaning bestod av.


Christoffer och Lisa jobbade så svetten lackade, ända till sista sekunden. FOTO: TV4


Inte blev det bättre, heller, av att tävlingens viltexpert – Edvard Wistedt – utgjorde ena halvan av motståndarlaget. Och att juryns Leif Mannerström plötsligt bestämde sig för att understryka svårighetsgraden på kvällens utmaning.

”Vår förnämsta matfågel”


– Ripa, det är vår förnämsta matfågel. Den måste man behandla med respekt. Inte översteka. Kanske borde den späckas. Och så har vi åkerbäret. En av kungens favoriter. Serveras ofta på slottet. God syra. Påminner om hallon, sade han innan han lät starten för den två timmar långa matlagningssessionen gå.

Uppläggningen imponerade


Glassen ställde visserligen till en del problem för Christoffer. Men tillsammans med lagkamraten Lisa Gruneau bestämde han sig för att satsa på mycket grönt till ripan. Och på en ovanlig uppläggning.

Uppläggningen vann tveklöst juryns gillande. Maten likaså. Men det andra laget hade lyckats bättre med smakerna och kammade därför hem segern i kvällens huvudtävling.


Christoffer fick mycket beröm för sin ripa. Men motståndet var för hårt. FOTO: TV4

Samiskt smaktest avgjorde


Plötsligt stod Christoffer återigen i eliminering. Som ikväll, ganska oväntat, inte bestod i ytterligare en matlagningsomgång. På tävlingsbordet stod i stället ett klassiskt samiskt renkok – en soppa bestående av alla möjliga olika sorters renkött. Christoffers och Lisas fick i uppgift att gissa vilka 13 av 18 valbara ingredienser som ingick i soppan. Snabbast med flest rätt skulle gå vidare.

Avgjordes på sista frågan


Christoffer skyndade sig att gissa vad den för honom helt okända soppan innehöll. Lisa var tätt efter. Spänningen var olidlig när Markus Aujalay läste upp de svar han fått. Först såg Lisa ut att dra ifrån med ett poäng.


Men Christoffers allra sista svar placerade honom jämsides med konkurrenten igen. Och eftersom han varit snabbast med att ge sina svar, var det Christoffer som gick vidare.

Det betyder att Onsalas egen mästerkock gått till semifinal och att Lisa Gruneau får lämna tävlingen.

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-09 KL. 19:00
Pysselbok ska lära barn om hotad fisk
Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.