Uppmaningen inför stormen: "Var förberedda"

Stormen Knud drar nu in över Västkusten. Vinden väntas tillta under fredagseftermiddagen och sedan öka under kvällen. 
Nyheter | 21 September 2018 12:07

Under fredagen väntas stormen Knud slå till med full kraft. Foto: Pxhere

 

Stormen Knud drar nu in över Västkusten. Vinden väntas tillta under fredagseftermiddagen och sedan öka under kvällen. 

 

Ett djupt lågtryck rör sig i dag in över södra Norge vilket medför tilltagande vind i södra delen av Sverige. Blåsigast på Skagerack och in över delar av Västra Götalands län, kommenterar Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI väderläget.

 – Knud rör sig norrut under helgen och medför succesivt avtagande vind, men även kallare luft drar in med sjunkande temperaturer som följd, säger Max Lindberg Stoltz.

 

Räddningstjänsten Storgöteborg förbereder sig just nu för stormen och har tagit in extra personal.

–  Vi följer prognoserna för den klass 2 varning som är utfärdad och den prognosen ger oss just nu anledning att förstärka organisationen, framförallt inför och under natten till lördag, säger Lennart Liljeroth, räddningschef i beredskap i ett pressmeddelande.

–  Vi vill även påminna allmänheten att förbereda sig för de konsekvenser som en storm kan innebära, säger Lennart Liljeroth.

 

Västtrafik uppmanar resenärer att räkna med längre restid på grund av vädret och informerar om att avgångar på vissa sträckor är inställda. Än så länge finns det ingen information om att tågavgångar till och från Kungsbacka kommer att påverkas.

 

Läs också: SMHI:s varning inför stormen

 

Elnätsbolaget Ellevio har höjt beredskapen inför helgen . För att snabbt kunna hantera strömavbrott har bolaget aktiverat sin störningsorganisation. Det handlar bland annat om fler montörer som kan rycka ut och laga fel, ökad bemanning i driftcentralen, ökad bemanning i kundtjänst samt en helikopter i beredskap som är redo att lyfta för att ge snabb överblick över nätet. Totalt är runt 100 personer tillgängliga i fält, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Under dagen fattar man beslut om ytterligare personal från andra områden behöver kallas in.

– Prognosen pekar på vindstyrkor som kommer ha påverkan på elnäten. Hur stor påverkan blir är oerhört svårt att sia om, men vi förbereder oss för ett allvarligt läge, säger Thomas Saubach, driftchef på Ellevio.

Även Vattenfall meddelar att man har höjd beredskap med anledning av väderläget.

 

FAKTA: Räddningstjänstens tips inför stormen

  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada.
  • Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus hemma om det blir strömavbrott. Kom ihåg att släcka levande ljus innan du går till sängs eller går hemifrån.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.
  • Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...