SMHI: Höststorm drar in – "Blir riktigt blåsigt"

Stormbyar drar under morgondagen in över Kungsbacka.
"Kommer att blåsa väldigt mycket"
Nyheter | 20 September 2018 09:59

Från fredag eftermiddag är risk för stormbyar på över 25 meter per sekund. Arkivfoto

 

Nu gör hösten entré på riktigt – stormbyar drar under morgondagen in över Kungsbacka.

– Det kommer att blåsa väldigt mycket, konstaterar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

 

Efter sommarvärmens kortvariga återkomst i början av veckan är det nu dags för årets första höststorm. Det är ett lågtryck som drar in från brittiska öarna och förstärks på väg mot Sverige. SMHI har gått ut med att det från fredag eftermiddag är risk för stormbyar på över 25 meter per sekund. Sent på fredagskvällen finns det risk för vindbyar på över 31 meter per sekund.

– När lågtrycket närmar sig kommer det att bli riktigt blåsigt. Kulmen, när det blir som blåsigast, är fredag kväll och natten mot lördag som det ser ut just nu, säger Charlotta Eriksson.

 

Osäkerheten i väderutvecklingen är stor, och utöver att flagga för att det är risk för stormbyar har SMHI ännu inte gått ut med någon regelrätt varning. Under torsdagen ska prognoserna följas upp, om prognoserna blir säkrare kan det bli fråga om en Klass 1 eller Klass 2-varning.

 

Det väntas även en del regn under helgen:

– I samband med blåsten drar regn in från västerifrån under fredag eftermiddag. På kvällen ser det ut att bli uppehåll, men mer regn och regnskurar drar in under natten mot lördag. I helgen rör sig sedan skurar in periodvis från väster, säger Charlotta Eriksson.

 

UPPDATERAD 11.42

Under torsdagsförmiddagen valde SMHI att gå ut med en klass 2-varning för mycket hårda vindbyar från fredag eftermiddag. Vindbyar från 25 meter per sekund till runt 30 meter per sekund väntas. En klass 2-varning innebär bland annat risk för skador på byggnader med risk för kringflygande föremål, större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nej till skyddsjakt på Hamra golfbana

Denna säsong hoppades Kungsbackas golfare få skjuta annat än golfbollar på Hamra golfbana. Men nix pix. Någon skyddsjakt ...

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...