Annons

Uppmaningen från myndigheten: "Ställ in träningsmatcher"

Folkhälsomyndigheten uppmanar att all kontaktsport ska ställas in. Bland annat vill de att fotbollens träningsmatcher ställs in.

Fotboll | 01 April 2020 14:18

Arkivbild.

FOTO: Arkivfoto

Flera sporter har den senaste tiden ställts in eller skjutit på sina evenemang för att minska spridningen av coronaviruset i Sverige. Däremot har fotbollen valt att fortsatt spela träningsmatcher. Något som Folkhälsomyndigheten nu vill sätta stopp för.

– Vi vill att man ska kunna idrotta utomhus. Det är speciella problem med sporter med närkontakt, där måste man överväga om man ska bedriva det. Man ska alltså undvika närkontakt mellan idrottare i möjligaste mån. Jag tänker till exempel på brottning, sade myndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på onsdagen.

Helst utomhus

Han berättade vidare att de helst ser att föreningar fortsätter att bedriva träningsverksamhet. Helst utomhus.

– Träningar ska om möjligt hållas utomhus för att minska smittspridningsrisk. Vi (Folkhälsomyndigheten) vill också att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher och cuper, sade Carlson.

Riksidrottsförbundet gick ut med ett pressmeddelande där de uppmanade landets föreningar att följa de nya riktlinjerna.

– Vi förväntar oss att idrottsrörelsen precis som tidigare följer regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är förstås tråkigt att idrottens tävlingsverksamhet skjuts upp men det är viktigare att minska smittspridningen och rädda sjukvården från överbelastning än att vi får tävla, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i pressmeddelandet.

Inget beslut

På Hallands Fotbollförbund hade de vid 14-tiden inte tagit något beslut kring hur det blir med träningsmatcher för Hallandslagen.

– Vi kommer att ha kontakt med Svenska Fotbollförbundet och ett beslut kommer att kommuniceras senare i dag, eller tidigt i morgon, säger Mikael Hansson, ordförande för tävlingskommittén.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons