Annons

Unga patrullerar för ökad trygghet

Vill du göra en insats för ungdomar som gillar att hänga på stan på kvällar och helger? Boka 30 mars i kalendern. Då håller Kungsbacka kommuns nattvandrargrupper digital utbildning för blivande nattvandrare. Nytt för i år är att ungdomar mellan 18 och 25 kan delta.

Kungsbacka | 29 Mars 2021 07:00

Kajsa Zettervsll och Sara Lavner vill göra skillnad

FOTO: privat

Att nattvandra har visat sig vara ett bra sätt att skapa lugn och trygghet i miljöer där många ungdomar, framförallt under 18, gillar att hänga på kvällar och helger.

Digital Teams-utbildning

I Kungsbacka kommun finns inte mindre än sju nattvandrargrupper i vilka vuxna över 25 engagerar sig ideellt för att agera trygga vuxenförebilder på stan när det är stök och festligheter på gång.

Nu, när våren är kommen, Valborgsmässoafton är på väg och skolavslutningen börjar hägra söker nattvandrarna nya kolleger.

Genom att arrangera digital Teamsutbildning för blivande nattvandrare vill man redan nu börja förbereda nya adepter på vad som krävs av den som ska röra sig ute bland våra unga i vår.

Nytt: unga kan delta

Flera liknande utbildningar har hållits genom åren. Nytt för i år är dock att även unga mellan 18 och 25 är välkomna.

Detta sedan en helt ny grupp, Trygghetsvandrarna, har bildats i kommunen. Gruppen riktar sig till unga mellan 18 och 25, som är för unga för att bli nattvandrare men som trots det vill göra en insats på stan för sina yngre kompisar.

Initiativet kommer ursprungligen från Frillesås där några ungdomar för drygt tre månader sedan gick samman för att göra sitt närområde tryggare.

Kollar att folk mår bra

Två av dem är Sara Lavner och Kajsa Zettervall, båda 20. I drygt tre månader har de förberett sig för att bli trygghetsvandrare i hela Kungsbacka kommun.

– Trygghetsvandrarna bildades visserligen i Frillesås för att öka tryggheten där. Men vi finns inte enbart till för Frillesåsborna. Vi trygghetsvandrar i hela kommunen, lite beroende på var ”det händer”, säger Sara Lavner.

– Som trygghetsvandrare finns man på plats. Vi vandrar omkring i områden där många ungdomar hänger. Ser vi ett större gäng går vi oftast fram och pratar lite. Mest går vi bara runt och kollar, så att folk mår bra. Vi har med oss godis och vatten, ifall vi skulle träffa på någon som mår dåligt, fortsätter hon.

Redo för skarpa lägen

Lavner och Zettervall har båda förberett sig med bland annat genom att gå på föreläsning om trygghetsvandring och genom att delta i ABC-utbildning (Andning, Blödning, Chock) och HLR-utbildning (Hjärtlungräddning). Kunskap som är bra att ha med sig om något oförutsett skulle hända.

Totalt finns idag ett tiotal trygghetsvandrare i kommunen. På längre sikt hoppas Sara Lavner och Kajsa Zettervall att fler ska vilja engagera sig.

– Det är inte så svårt att förbereda sig. Det enda viktiga är att man är en person som vågar gå fram och fråga hur folk mår. Vi får inte ingripa, utan vi tittar bara runt och finns på plats för att skapa trygghet. Hittills har vi bara varit ute en gång. De flesta gav oss ett glatt bemötande. Vissa hejar i och för sig inte ens. Men ingen har gjort något dumt mot oss, säger Kajsa Zettervall.

Väntar sig en stökig vår

För närvarande består gruppen av ett tiotal personer. Men trygghetsvandrarna har plats för fler.

– Vi går inte ut alla samtidigt. Senast var vi tre personer. Vi växlar mellan att gå och åka buss. Även om vi inte får ingripa direkt känns det som om det är viktigt att vi är på plats. Många yngre är nog mer benägna att prata med oss, som är mer i deras egen ålder, än med äldre vuxna, säger Sara Lavner.

Under vintern har de Corona stängda krogarna bidragit till ett ökat lugn i Kungsbacka kommuns olika centrumkärnor. Men Sandra Lavner och Kajsa Zettervall är övertygade om att det snart kommer att vara en del att göra på stan på framförallt helgerna.

Trygghetsvandrare, Frillesås, Kungsbacka,
Trygghetsvandrarnas svarta reflexjackor visar vilka de är när de rör sig ute på stan. FOTO: Privat

– Det brukar vara ganska stökigt när ungdomar i 15-årsåldern samlas. De kan vara ute och köra moped men de har ingenstans att hänga och att utöva sitt motorintresse, förklarar Kajsa Zettervall.

När tar ni på er era svarta reflexjackor för att ge er ut nästa gång?

– Vi har inte bestämt något exakt datum ännu. Men som det ser ut just nu blir det på Valborg. Vi har inte marknadsfört oss så mycket utanför kommunens olika grannsamverkansgrupper ännu. Än så länge är det oftast där som vi meddelar när vi är ute, säger Sara Lavner.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...
Annons