Annons

Undanhöll 2,8 miljoner – får samhällstjänst

Villkorlig dom, 160 timmars samhällstjänst och 3 års näringsförbud. Det blir straffet för en 62-årig IT-företagare som genom att missköta sin bokföring i flera år undanhållit inkomster på närmare 2,8 miljoner från beskattning.

Jobb & Pengar | 27 Maj 2021 22:30

Den 62-årige företagaren undanhöll 2,8 miljoner från beskattning. Nu har han fått sin dom.

FOTO: Josefine Julén

62-åringen som är bosatt i ett samhälle i Kungsbacka kommun har drivit sitt It-företag prickfritt i många år. Men 2016 började det gå utför.

Svårt sjuk i cancer

I samband med att mannen drabbades av svår cancersjukdom och genomgick cellgiftsbehandling orkade han inte sköta sin bokföring som han brukade.

Följden blev att han missade att bokföra intäkter på närmare 670 000 kronor – inkomster han skulle ha skattat och betalat sociala avgifter för.

Kämpade för sitt liv

Företagaren fortsatte att kämpa mot sin cancer även påföljande år. Under 2017 och 2018 struntade han i princip helt i firmans bokföring – enligt egen uppgift för att han hade fullt upp med att kämpa för sitt liv mot sin svåra sjukdom.

Under denna tid uppger företagaren att han varit i princip helt arbetsoförmögen. Att närmare 1,2 miljoner per år ändå rullat in på hans företagskonto förklarar han med att pengarna varit betalningar för automatiserade tjänster som inte krävt någon egentlig arbetsinsats från honom personligen.

Åtal för bokföringsbrott

Bokförningsslarvet uppdagades då Skatteverket för en tid sedan bestämde sig för att kontrollera IT-företagarens förehavanden sedan han missat att upprätta bokslut i tid.

Genom att vikta de inkomstuppgifter företagaren trots allt lämnat, mot insättningarna på hans bankkonto kom Skatteverket fram till att 62-åringen totalt undanhållit närmare 2,8 miljoner kronor från beskattning.

Upptäckten ledde till åtal för ett fall av bokföringsbrott och två fall av grovt bokföringsbrott mot 62-åringen.

Tvingades lägga ned

När företagaren för en tid sedan ställdes inför rätta vid tingsrätten i Varberg berättade han om sin sjukdom och hur den påverkat hans förmåga att sköta firman.

Enligt 62-åringen blev konsekvenserna av hans hälsoproblem till sist så svåra att han tvingades lägga ned sin företagsverksamhet och istället gå ut i en arbetslöshet som sedan dess varit bestående.

Graverande bevisning

Tingsrätten konstaterade att bevisen mot IT-företagaren var så graverande att han utan tvivel måste anses ha gjort sig skyldig till brott.

Men då han tidigare skött sitt företags ekonomi prickfritt och på grund av att svår sjukdom varit orsaken till att han begått de brott han åtalats för ansågs ett fängelsestraff vara en alldeles för hård påföljd i det aktuella fallet.

Med villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst straffas nu den 62-årige företagaren. Mannen ska även stå för kostnaden för sitt försvar, samt erlägga avgift till Brottsofferfonden.

Totalt rör det sig om utgifter på cirka 10 000 kronor.

I samband med att domen mot 62-åringen avkunnades meddelades mannen näringsförbud i 3 år.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

”Vi får kraft av arbetet för Barncancerfonden”

Kungsbacka För tre år sedan förlorade hans dotter Saga kampen mot cancern. Men Kristoffer Grimgard och hans familj fortsä...

Vården har fungerat väl under pandemin

Vård Sjuka hallänningar har haft lättare att få vård i tid under pandemin än många andra svenskar. ...

Missade tumör trots månader av utredningar

Vård Länge och väl utredde vårdcentralen patientens magbesvär – utan att något fel hittades. Först efter ...
Annons