Annons

Ubåtsflottan dök upp i Kungsbackafjorden

På onsdagsmorgonen siktades räddningsfartyget HMS Belos i Kungsbackafjorden. Fartyget tillhör Första ubåtsflottiljen i Karlskrona.
– Vi satt och åt frukost när vi fick syn på en gigantisk kommandobrygga, säger onsalabon Kenneth Norlen.

Nyheter | 09 September 2020 11:53

Det var vid frukostbordet omkring 07.30 på onsdagsmorgonen som Kennet Norlen fick syn på fartyget.

FOTO: Kenneth Norlen

Förvåningen var total, berättar Kenneth Norlen som bor med utsikt över Kungsbackafjorden.

– Ja vi blev minst sagt överraskade. Sen såg vi att fartyget hade svensk flagga och med hjälp av kikare kunde jag sedan se namnet på fartyget, berättar ögonvittnet.

Såg ni vad fartyget gjorde?
– Nej vi kunde bara se att det förflyttade sig sakta sidledes in i fjorden. Kanske övade de positionerning, vi kunde i alla fall inte se att de ankrade, säger Kenneth Norlen.

Ubåtsräddning som huvuduppgift

Fartyget, HMS Belos, tillhör Första ubåtsflottiljen i Karlskrona och har som huvuduppgift att bedriva ubåtsräddning samt utföra dykuppdrag. Sannolikt är det övningar av det senare som pågår utanför Kungsbackakusten.

– Det pågår en övning på Väskusten just nu, och på vägen norrut passar de på att göra stopp för dykövningar, berättar Amanda Liljeqvist som är kommunikatör på Första ubåtsflottiljen.

Exakt vad och var HMS Belos kommer att fortsätta öva kan hon inte berätta.

– Men i går gjorde de ett stopp vid Ven för att öva dyk och svetsning under vattnet. Så det är sådana övningar de gör. Plus att de tränar såväl ny som äldre personal på olika saker till sjöss, säger Amanda Liljeqvist.

HMS Belos är byggd i Nederländerna och var från början konstruerad för att bekämpa bränder vid oljeplattformar. Foto: Försvarsmakten

HMS Belos har en besättning på omkring 40 personer och är utrustad med såväl helikopterplatta som kranar och tryckkammare.

– Deras huvuduppgift är dykning och ubåtsräddning, men HMS Belos hjälper ofta till även vid civila uppdrag, berättar Amanda Liljeqvist.

Läs fler nyheter på norrahalland.se – Klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons