Vädret idag
Soligt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Mestadels molnigt
7°C
 

Tveksam klädinsamling till fattiga

De påstår sig vilja rädda världen genom klädinsamling. Men största delen av intäkterna går till att rädda företaget som står bakom. Nu är Save the world på turné i Kungsbacka.

 

Under många år har företaget Save the world, eller Clothing collection team som det egentligen heter, försökt få folk att skänka kläder runtom i Sverige och på andra ställen i Europa.

På fredagen stoppade företagets utsända, klädda i gula västar, flygblad i brevlådorna på Onsala. Firman efterlyser  kläder, skor och leksaker till sitt välgörenhetsarbete. De boende uppmanas att packa gåvorna i pappers- eller plastsäckar och ställa dem väl synliga utanför porten eller grinden, så ska de hämtas nu på måndag.


På lappen står det att Save the world bedriver välgörenhet för barn och stödjer välgörenhetsorganisationer i både Storbritannien och Östeuropa.
”Vi planerar även att inleda samarbete med svenska välgörenhetsorganisationer gällande klädinsamling.”

Men ända sedan 2012 har företaget fått kritik för sin insamling. Då svarade en företrädare i en intervju med nyhetssajten Nyheter 24 att man aldrig utgett sig för att vara en organisation som enbart jobbar med välgörenhet. 
”Mycket riktigt tjänar vi pengar på detta företag”, sa han, och uppgav att cirka 40 procent av inkomsterna går till välgörenhet.
Några bevis för att det överhuvudtaget går några pengar till behövande finns inte. Företaget är registrerat i Skottland, men en av ägarna driver företag i Polen.

Save the world ltd saknar 90-konto och har inte fått grönt ljus från Svensk insamlingskontroll. Samarbete med svenska välgörenhetsorganisationer har fortfarande sex år senare inte blivit av.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!