Annons

Två häktade efter fritagning i Kungsbacka

Två personer har nu häktats efter fritagningen vid Hede Fashion outlet i tisdags förra veckan. Den fritagne mannen, som är dömd till sluten ungdomsvård på Fagared, är dock ännu på fri fot.
– Vi har fullt fokus på att få honom bakom lås och bom, säger Jörgen Thorén vid polisen.

Nyheter | 27 Juli 2020 15:32

Två personer har häktats misstänkta för främjande av flykt. Den fritagne 18-åringen söks nu nationellt.

FOTO: Arkivbild Daniel Blomqvist

Det var under en bevakad permission förra veckan som en 18-årig man dömd för mord fritogs under relativt odramatiska former. Två män klev ur en taxi och genomförde enligt polisen fritagningen utan att någon blev fysiskt skadad.

Inledningsvis hade lokal polis hand om ärendet, men det är sedan slutet av förra veckan överlämnat till Hisingens lokalpolisområde i Göteborg.

– Vi hade hand om det initialt, men lämnade över till Hisingen då de misstänkta gärningsmännen är hemmahörande där. Det fanns inte heller någon anledning att förmoda att den fritagne personen fortfarande befann sig i Kungsbacka, säger Daniel Figueras vid Kungsbackapolisen.

Två häktade

Flera insatser genomfördes av polisen förra veckan, dels i sydvästra Göteborg men även i Nordstan. På måndagen kunde polisen gå ut med att två personer nu häktats för främjande av flykt.

– Vi har två häktade för brott i samband med fritagningen. Jag kan inte gå ut med så mycket detaljer då utredning pågår. Ärendet är överlämnat till åklagare, säger polisområdeschef Jörgen Thorén till Norra Halland.

Är den fritagne mannen anträffad?
– Det är han inte. Men vi har fullt fokus på att få honom bakom lås och bom.

Jörgen Thorén påpekar dock att det inte bara är polisen på Hisingen som söker den morddömde mannen.

– Man jobbar med det här i både Stockholm och Göteborg. När det är en person som är dömd för ett så här grovt brott så blir det ett nationellt uppdrag, säger områdeschefen.

Vårdades på Fagared

Den man som fritogs förra veckan dömdes 2019 för mord efter att ha skjutit ihjäl en annan man på en pizzeria i Rinkeby 2018. Mannen, som var 16 år när dådet utfördes, dömdes till sluten ungdomsvård vid Sis ungdomshem Fagared i Lindome. Efter händelsen med fritagningen pågår nu en översikt av rutiner.

– Det är självfallet ett misslyckande när någon avviker, särskilt med den här brottsbakgrunden, säger Marcus Lindberg som är institutionschef på Fagared.

Händelsen är rapporterad enligt Lex Sarah, och dialog med placeringsenheten pågår, berättar institutionschefen.

– Samtidigt ska man veta att den här personen var placerad enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård). Den bygger på att så här unga personer ska rehabiliteras tillbaka in i samhället och till ett någorlunda bra liv.

Följt lagens intention

Han förklarar att uppdraget innebär att institutionen förr eller senare kommer att hamna i situationer där skötsamma personer ska prövas i någon form av öppen miljö.

– Det är så lagen fungerar, och jag kan i nuläget inte se att vi gjort annat än följt lagens intention. Men nu handlar det om självrannsakan för att se om vi brustit i någon rutin eller kunde ha gjort något annorlunda, säger Marcus Lindberg.

 

Läs även: Dömd för mord fritogs i Kungsbacka

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

En skadad vid skjutning i Åsa - skytten flydde i bil

Blåljus En skottskadad man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter vad polisen tror är ett ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...
Annons