27 December 2020 13:54 | Filippa Andersson

Med anledning av att vi nu är i slutet av seklets tråkigaste år väcks nya förhoppningar inför 2021. Om man ska anstränga sig för att hitta något som varit positivt med året som gått skulle det kunna vara att det gjort oss mindre rädda att prova sådant vi med stor sannolikhet inte är särskilt bra på. Vi har ju haft tid att öva. Kanske har detta skapat nya trender inför nästa år, och jag har listat mina spaningar.  

Att virka är ett av de intressen som höstens hemmasittande har väckt hos mig. Vissa kvällar känner jag mig visserligen som en väldigt ung pensionär, men när jag går in på Instagram ser jag hur många i min ålder börjat lägga upp virkade mössor, filtar och fruktpåsar. Kanske är virkningen bara en tillfällig konsekvens av pandemi och vinter, men jag hoppas den kan få leva kvar ett tag in på nästa år i alla fall. 

Med en mamma som avskyr lukten av klor och en pappa som principfast inte badar i temperaturer under 27 grader var simhallen inte den mest självklara helgaktiviteten när jag var liten. Det var först i höstas efter att jag köpt min första sportbaddräkt som jag fastnade för simning. Trots tillbakablickar till skolsimningen på högstadiet är det något härligt med att det svala vattnet, det ekande skvalpandet och de klormustiga kallsuparna när man i ren nybörjarotur glömmer stänga munnen under vattnet. Nästa år tror jag vattengympapensionärerna får samsas med oss studenter i motionsbanorna. 

En sommar fick mina föräldrar för sig att köpa en husbil. Tänk att roadtrippa ner i Europa med sängar, kök, dusch med sig i bilen! Pappa påpekade ofta hur praktiskt det var att husbilen precis var inom måtten för att räknas som en personbil. Då kunde man ju parkera den varsomhelst! Så en mörk och regning novembernatt övernattade vi för första gången på Lisebergs parkering. Och mycket längre än så kom vi aldrig eftersom ingen av oss varken gillar att åka långt eller bo trångt. Något jag tror hade passat oss bättre, och som jag hoppas trendar nästa sommar är cykelsemestern! 

En annan spaning är att vi blir flerspråkiga. Själv anmälde jag mig för ett tag sedan till en kurs i norska språket på universitetet. Eftersom man inte får resa in eller ut i Norge har jag dock ingen att prata med ännu, så en blygsam önskespaning jag har är att fler anmäler sig till kursen så att jag får någon att prata med nästa år.

Avslutningsvis hoppas jag att en spaning om ett fungerande vaccin tidigt på kommande år blir sann och gör att vi vid sidan av våra nya intressen också kan fortsätta med våra liv som de en gång var. God fortsättning och gott virusfritt nytt år! 

Läs fler krönikor här