Emelie Grönberg från Havsnätverket i väst, Eva Anani och Carina Berglund, Naturskyddsföreningen i Kungsbacka. foto: Christina NordwallIdag, lördag, visas utställningen Plasten i havet på kulturhuset Fyren. Naturskyddsföreningen i Kungsbacka och Havsnätverket i väst finns på plats.


– Klockan 12 och 14 ska barnen få hjälpa djuren att ta bort plasten som de trasslat in sig i, säger Eva Anani, ordförande i Naturskyddsföreningen i Kungsbacka.Iklädda uppsydda dräkter i form av räka och sjöstjärna ska medlemmarna på plats ge deltagarna en tydlig bild av hur plast i havet kan påverka djuren som lever där.


– Ta en plastpåse till exempel, många djur tror att det är mat, säger Eva Anani.


Det blir också visning av filmen Strömmar av plast.


– Den handlar om hur plaster i haven förs upp av strömmarna, säger Emelie Grönberg från Havsnätverket i väst.


Naturskyddsföreningen i Kungsbacka firar 50 år i samband med utställningen och även om antalet medlemmar ökat stadigt de senaste åren, lokalt är medlemsantalet nu uppe i 2000, ser man gärna att fler engagerar sig aktivt.


– Det är jättesvårt att få människor att engagera sig aktivt. Vi vill gärna ha fler som hjälper till vid aktiviteter och i styrelsen till exempel, säger Carina Berglund, Naturskyddsföreningen i Kungsbacka.