Annons

Torpa - ett stenhus med medeltida anor

Historien blir påtaglig på medeltidsborgen Torpa stenhus.
Under 2000-talet har interiörer restaurerats och miljöer byggts upp.
– Många uppskattar att man faktiskt får ta på sakerna här, säger Lotta Karlsson, evenemangsansvarig.

Nyheter | 21 Juni 2020 11:28

Torpa stenhus är en av landets bäst bevarade medeltidsborgar.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Torpa stenhus spöken

Grå frun
Hon var dotter till en av borgens herrar och förälskade sig i en fånge från Danmark. När hennes pappa fick höra talas om det, dödade han fången. Då blev dottern sjuk av sorg och dog strax därpå. Nu irrar hon omkring i slottets salar.

De vita hästarna
När en ägare till Torpa är nära sin egen död, sägs det att personen ser fyra vita hästar som drar en ståtlig vagn.

Den inmurade flickan
Dottern till en riddare på Torpa kom tillbaka till stenhuset från Danmark, och berättade att pesten brutit ut där. Hon murades då in bakom en vägg, för att förhindra att pesten spred sig. Det sägs att flickan inte fått ro, utan spökar på slottet.

Lille Gustav Stenbock
Gustaf Otto Stenbocks förstfödde son drunknade i en brunn, tre år gammal. Sedan dess vandrar han omkring i stenhusets stora salar.

Greve Gustaf Otto Stenbock
Även Gustavs far lär spöka i slottet. I Kungssalen finns ett stort porträtt av greven. Om man ställer sig under detta porträtt vid midnatt och ropar på honom skall enligt sägen slottet börja skaka så våldsamt att ingen kan stå upprätt ” Alla skola falla till golvet”.
Källa: torpastenhus.se

Bara den sista halvmilens bilfärd fram till Torpa stenhus är nästan värd en utflykt i sig. Efter att ha svängt av från länsväg 27 och kört förbi Länghem, blir grusvägen allt smalare och krokigare. Naturen öppnar upp sig vid Hofsnäs herrgård, en av gårdarna runt sjön i Birgit Th Sparres romansvit från 1928 och framåt.

Herrgården finns nämnd redan år 1526, men den byggnad som står på platsen i dag är byggd efter en brand 1924.  Där finns i dag café, en stor och omtyckt badplats vid sjön Åsunden och saluhall med ett 40-tal lokala producenter.

På väg till Torpa stenhus (om man kör vägen över Länghem) passerar man Hofsnäs herrgård, en av gårdarna i Birgit Th Sparres romansvit Gårdarna runt sjön.

Vägen fortsätter sedan över Torpanäset, ett naturreservat med framför allt lövskog. Här blir vägen än smalare, det finns gott om mötesplatser, men det gäller att se upp. (Det går också att köra över Dannike, inget Hofsnäs på vägen, men en imponerande vy av slottet över sjön.)

Bondeuppror

Torpa stenhus är ett aningen striktare slott än både Tjolöholm och Gåsevadholm. Det har också några fler år på nacken, då det stod klart i början av 1470-talet.

– Det skulle vara en ståndsmässig bostad, men också en befäst gård eftersom det var många bondeuppror vid den tiden och gränsen mellan Sverige och Danmark gick i närheten. Det låg också vid en handelsväg, berättar Lotta Karlsson.

Framför stenhuset finns vallgraven fortfarande kvar. Den gick längs tre sidor av huset, på den fjärde sidan, bakom huset, hindrade sjön eventuella anfall.

– På den äldsta delen av huset ser man hur den var befäst, med bara små fönster, rätt högt upp på väggen. Precis under taken kan man också se skyttehålen, säger Lotta Karlsson.

Den pampiga kungssalen.

Stenhuset lät uppföras av riksrådet Arvid Knutsson, som även var riksföreståndare till Sten Sture den äldre. Med ett kort undantag, då det felaktigt hävdades att gården varit en förläning, har fastigheten sedan oavbrutet gått i arv. Bortsett från ett skifte, i rakt nedstigande led. Namnet på ägarfamiljen har däremot växlat, beroende på om arvet gått på mödernet eller fädernet. Det innebär att också slottets släktvapen har förändrats med tiden. Ett släktträd visar namn som Stenbock, Siöblad, Sparre och Storkenfeldt, före dagens Zethelius.

Det finns också ett uns kunglig glans, efter att Gustav Vasa hämtade sin tredje hustru Katarina Stenbock från Torpa.

Enhörningar i taket

Samtidigt har allt sin tid. I många år var slottet tomt, och det har också använts som sädesmagasin. Under den nuvarande ägaren har man lagt mycket tid på återställa stenhuset till hur det tidigare sett ut och slottskapellet har öppnat för allmänheten. Det är populärt både för bröllop och dop.  Man har också återskapat den gamla rumsindelningen och möblerat med reproduktioner av dåtidens möbler och konst.

– Men den här är fantastisk, säger Lotta Karlsson och visar på en dryckesbägare under en glaskupol. Det är en hump som beställdes av Carl Gustafsson Stenbock, Katarina Stenbocks bror.

Tak och väggar i riddarsalen är fulla med de ursprungliga dekormålningarna.

I Riddarsalen gör man bäst att vända blicken uppåt, där hela taket är fyllt med renässansmålningar som har konserverats.

– Det är så mycket symbolik, säger Lotta Karlsson och pekar bland annat på en bacchus-figur och fiskar som skulle visa på god fångst.

– Här finns också en enhörning. Det sägs att det faller lycka över den som står under enhörningen och att den inte lämnade hovspår utan hjärtan efter sig, så vi brukar ställa våra brudpar på platsen under den.

Flera spöken

Det finns berättelser om flera spöken på Torpa stenhus. Det mest kända handlar om en flicka som murades in bakom den här väggen, efter att ha kommit hem från ett pesthärjat Danmark.

Men allt är inte kärlek. Ett hus som har stått så länge som Torpa stenhus har sett sin andel av död också. I källaren, som både innehållit fängelsehåla och möjligen kvarter till soldater, finns en utställning med dåtidens rättsfall. True crime i medeltidsmiljö, för den som så vill. Som alla slott med självaktning finns naturligtvis också en handfull spöken, det mest kända troligen den inmurade flickan. Men frågan är om inte både hon och de andra spökena fått se sig slagna i spänning av den nyaste sevärdheten: Lille Röde. Som, namnet till trots, inte har ett dyft med danskarna att göra.

– Nej, det är vår ekorre som bor inne på slottet! Guiderna försöker tala om för besökarna att de inte behöver vara oroliga, de kommer att se den igen, men alla tappar fokus, skrattar Lotta Karlsson.

Och det är bara att hålla med. Vem kan koncentrera sig på spöken, riddare, kungabråk och skandaler, när det skymtar en ekorrsvans mitt i möblemanget?

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hemestrare räddade sommaren

Nyheter En annorlunda sommar har det varit. Det konstaterar både Turistinformationen i Kungsbacka och näringsidkare. Hemester har blivit ett ...

Sociala möten i en tid av social distans

Krönikor I en tid då socialt avstånd är ett mantra har jag i sommar fått erfara många hä...

Ett Skansen i miniatyr

Nöje & Kultur Inspirationen från Skansen är tydlig och kyrkan kommer till och med från grannbyn. I Ramnaparken i Borås ...
Annons