Annons

Tog struptag på sin fru när hon körde bil

Mitt under bilfärden på länsväg 158 i Vallda kastade sig den berusade 66-åringen fram och tog ett kraftigt struptag på sin fru, som körde. När kvinnan halvt avsvimmad lyckades stanna bilen och ta sig ut, körde mannen iväg med bilen. Nu har han dömts till fängelse.

Trafik | 30 November 2020 20:50

Den 66-årige mannen tog struptag på sin fru medan hon körde bil. Nu får han fängelse.

FOTO: Josefine Julén

Det var i slutet av mars förra året som skräckfärden ägde rum. Den 66-årige mannen hade sökt sin tillflykt till parets vinterstängda sommarstuga i Vallda. För att dra sig undan från livet – och missbruka alkohol.

Tvingades söka vård

Där levde 66-åringen, som under en längre tid mått psykiskt dåligt, i misär under en hel vecka. Till slut fick hans fru nog och grep in. Efter att hon lurat in sin make i bilen, försökte hon tvinga honom att följa med till psykakuten i Göteborg.

Maken ville dock inte följa med, åtminstone inte i det skick han vid tillfället befann sig i. När hans maka inte hörsammade hans protester kastade han sig över henne från sin plats i baksätet och tog ett kraftfullt struptag på henne med sin ena arm.

Stoppades av polis

Stryptaget var så hårt att det svartnade för kvinnans ögon. Livrädd bromsade hon in och kastade sig ur bilen. Innan hon hann ta ut bilnycklarna ur tändningslåset trängde sig 66-åringen in bakom ratten och körde iväg.

Hustrun larmade polisen, som en stund senare kunde stoppa mannens framfart. En kontroll visade att 66-åringen vid tillfället hade en alkoholkoncentration på 1,33 promille i blodet.

Ändrade vittnesmålen

För en tid sedan åtalades mannen, för grovt rattfylleri och misshandel. Dessförinnan hade både han själv och hans fru i polisförhör vidgått att 66-åringen tagit struptag på hustrun, mitt under pågående bilfärd, och därefter själv kört rattfull från platsen.

Under rättegången ändrade paret dock sina vittnesmål. Plötsligt hävdade båda att misshandeln egentligen inte bestått i ett regelrätt struptag.

Tre månaders fängelse

Tingsrätten valde dock att hellre lita på deras första utsaga och även på vad de poliser som varit med vid händelsen gjort för iakttagelser på plats.

För grov olovlig körning och misshandel av normalgraden har 66-åringen nu dömts till tre månaders fängelse. Han ska även betala avgift till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för sin försvarsadvokat och de prover som togs i anslutning till att han stoppades och omhändertogs av polisen.

Totalt handlar det om närmare 13 000 kronor.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fylleslagsmål på McDonalds slutade hos polisen

Blåljus Kraftigt berusad började den 20-årige mannen slå omkring sig inne på McDonalds. Innan personalen hunnit larma polisen hade ...

79 kilo cannabis – en friad och en fälld

Blåljus 79 kilo cannabis var stoppad i möbler som fraktades som ett flyttlass från Norrtälje till Kungsbacka. Två mä...

22-åring åtalas – för 16 fall av bedrägeri

Kungsbacka 22-åringen från Kungsbacka sålde dyra sport- och speltillbehör på nätet. Men hans ”affärsidé” gick ...
Annons