Teknikstrul gav bygglovskö

När ett nytt digitalt system infördes blev det strul. Nu måste bygglov än en gång försöka jobba ikapp köerna.

Bostad | 04 Februari 2020 07:00

Under onsdagen hölls en presskonferens på stadshuset för att informera om läget i Kungsbacka.

FOTO: Arkivbild

Under vecka 6, 8 och 14 har bygglovsavdelningens handläggare stängt telefonen och ska fokusera på att få beta av alla ärenden som släpar. (Kundcentret Kungsbacka direkt har öppet som vanligt).

Under hösten bytte bygglovsavdelningen verksamhetssystem för att kunna arbeta mer digitalt och modernt. Men teknikstrul har gjort att övergångsperioden blev längre än planerad.

– I slutet av september när vi inledde övergången till det nya systemet låg vi i fas, men det har tyvärr varit trögare att komma i gång än vad vi trodde. I dagsläget ligger vi i en del efter med handläggningen av ärenden, säger Hanna Ståhl, verksamhetschef för bygglovsavdelningen i ett pressmeddelande.

Förutom de fokuserade insatserna kommer personalen också att arbeta övertid och extra resurser för att handlägga är tillsatta.

– Vi har som förhoppning att vara ikapp igen till påsk, säger Hanna Ståhl.

Enligt bygglov finns nu alla tekniska lösningar på plats. Men både bygglov och förhandsbesked tar just nu längre tid än de 10 veckor som lagen kräver (från det ansökan är komplett). Det innebär att den som söker får bygglovsavgiften reducerad med 20 procent för varje vecka över tio veckor.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...