Annons

Tankevärlden och naturen möts i fotografier

Imorgon, lördag, är det vernissage i Galleri Hjertstedska villan. Det är fotografen Per Florén som visar ett 50-tal fotografier i utställningen Aqualand och sandskap. 

– När jag fotar den här typen av bilder gillar jag att hitta en extra dimension, något som överraskar ögat, säger han.

Nöje & Kultur | 07 Augusti 2020 18:00

Per Florén intill en av sina favoritbilder, den grå "On the dotted line".

FOTO:

Per Florén har fotograferat i över 30 år, gett ut två fotoböcker och ställt ut flera gånger tidigare. Hans fotointresse är tudelat. Dels fotar han dokumentärt – djur och natur, och dels konstnärligt.

Den aktuella utställningen, Pers största hittills, består av fotografier i den senare kategorin. För Per, som har ett stort miljöintresse och är utbildad naturvårdsbiolog och ekolog, är naturen dock närvarande ändå. Bilderna visar vatten och sand i olika former. 

Den äldsta bilden är tagen 2008 och den senaste alldeles nyligen. På frågan om vilket foto som är Pers personliga favorit svarar han nummer 30, On the dotted line. Det föreställer sand som av tidvattnet fått ett mönster med ränder och prickar.

– Min tolkning är att prickarna motsvarar folks oskrivna blad, det de håller för sig själva. Alla människor går och bär på sina egna berättelser, säger han. 

Varje bild på utställningen har just en sådan klurig, filosofisk tanke kopplad till sig. 

– Jag får en tanke först, sen letar jag motiv som kan passa in på den. Det är rätt sällan tvärtom, säger Per.

– Det finns en massa tankar som inte är fotograferade än, tillägger han.

En del foton ser ut att föreställa något annat, som skog, men det är sand och vatten.

Bland bilderna finns färger, mönster och effekter som man häpnar över att naturen kan uppbåda. Per förklarar att det egentligen inte ligger någon avancerad teknik bakom fotografierna, utan att det handlar om att förutse situationer som kan ge en bra bild. Alla bilder är efterbehandlade på något sätt, men det handlar om grundläggande redigering som ljus, kontrast och färg. 

– Jag tillåter mig att dra ganska mycket i reglagen på de konstnärliga bilderna. På det dokumentära är jag mer försiktig. Men jag lägger inte till eller tar bort något i bilden, säger Per. 

Utställningen Aqualand och sandskap hänger till den 19 augusti. Söndagen den 16 augusti hålls en slutvisning, finissage.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Popup-utställning på bron

Trafik Många irriterar sig på den ofärdiga Borgmästarebron. Under tiden försöker Teknikförvaltningen muntra upp kungsbackaborna ...

Nygammalt miljötänk i Färjås

Nyheter Småskaligt och naturnära. Det är två av ledorden för utvecklingen bland boende i Färjås på ...

Stentorn ökande problem i naturreservat

Nyheter Under en dag i augusti rev Uno Unger på Nidingen fågelstation 22 stentorn som turister byggt på fyröns klapperstenstrand. – ...
Annons