Eleverna Alea Sjöström och Amanda Larsson har ordnat badkit som de tänker kan användas till vardagslyx.Träning i inköp, försäljning och redovisning, blandat med julmys. Nu genrepar elever på Elof Lindälvs gymnasium inför den egna julmarknaden.


– Det är jättekul och ett bra sätt att lära sig hur man bemöter människor, säger studenterna Alea Sjöström och Amanda Larsson.


 


Det råder full julrush i klassrummet. Men det är inte shopping det handlar om, utan försäljning. Snart är det dags för eleverna på Handels- och administrationsprogrammets egen julmarknad.


– Eleverna jobbar i grupper och har fått låna 200 kronor till inköp. Sedan är tanken att de ska göra något kreativt, att förädla varorna så att de kan sälja dem vidare, förklarar Alexandra Garle som är lärare på programmet.


Hon tog själv med sig idén om julmarknad från en tidigare tjänst där de gjort samma sak med framgång. Och även på Elof Lindbergs gymnasium är den numera traditionella julmarknaden uppskattad.


– Den är jättepopulär. Det är verkligen först till kvarn för besökarna. Och samtidigt ser vi att eleverna lär sig väldigt mycket på detta, förklarar Alexandra Garle. 


Hon berättar att det är flera kurser som samverkar. Dessutom är även UF-företagen med i år och ställer ut. Förutom att köpa och sälja går uppgiften även ut på att lära sig marknadsföring och redovisning.Vid ett av borden i klassrummet står eleverna Alea Sjöström och Amanda Larsson. De har valt att satsa på vardagslyx.


– Vi har köpt in badbomber och skurhandskar och lite annat, och gjort ett kit, berättar Alea Sjöström.


– Tanken är att man med detta ska kunna lyxa till det lite hemma. Här har vi lavendel, och här citron. Och så har vi matchat färgen på skurhandskarna, förklarar Amanda Larsson och visar produkterna.


Vad tycker ni om projektet med julmarknad?


– Det är väldigt kul och lärorikt, säger Alea Sjöström.


Amanda Larsson instämmer.


– Man får lära sig jättemycket om service, produktkunskap och hur man bemöter människor.  Julmarknaden hålls på Elof Lindälvs gymnasium den 6 december.