Annons

Strikta regler för besök på äldreboenden

Max två anhöriga och ingen rullstolskörning – så ser kommunens regler ut när besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden hävts. Besöken måste också bokas i förväg.

Vård | 29 September 2020 15:20

Sedan besöksförbudet slopats har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen skapat rekommendationer och föreskrifter om vilka försiktighetsåtgärder som ska gälla. Riktlinjerna i Kungsbacka kommun är baserad på dessa.

Samtliga besök måste bokas i förväg. På så sätt ska man kunna gå igenom säkerhetsåtgärder samt visa platsen för besöket. Genom att ha bokade besök underlättas också arbetet vid eventuell smittspårning.

Ytterdörrarna in till boendena kommer även fortsättningsvis att vara låsta eftersom man vill undvika besökare som inte fått information om de säkerhetsåtgärderna. Vill man som besökare ha på sig skyddsutrustning är det tillåtet, men man ansvarar själv för att ta med sig skyddsutrustningen från boendet efter besöket.

Så här ser reglerna ut:

1) Alla besök ska bokas

2) Max två besökare per tillfälle

3) Tvätta händerna med tvål och vatten på anvisad toalett eller använd handsprit

4) Besöken sker i respektive lägenhet eller på annan anvisad plats.

5) Som besökare får man inte vistas i gemensamhetsutrymmena eller i övriga lokaler.

6) Minst två meters avstånd, både till sin anhörige, personal och övriga.

 

Alla som är anhöriga till någon som bor på ett av kommunens vård- och omsorgsboende kommer att få skriftlig information om hur besöken går till på just det boendet. Säkra mötesplatserna med plexiglasskärm utomhus kommer tills vidare att vara kvar om anhöriga vill träffas där istället för inomhus.

Besök utomhus är enligt kommunen att föredra i första hand och rekommendationerna om avstånd ska hållas för att det ska vara ett säkert besök för de boende. Det är tillåtet att ta promenader om man kan hålla två meters avstånd mellan varandra. Promenader behöver planeras tillsammans med verksamheten eftersom den boende kan behöva stöd till ytterdörren. Att köra en person i rullstol ute på promenad är inte möjligt utifrån att hålla rätt avstånd, skriver kommunen i sina regler.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Döms för att ha kränkt boende

Blåljus En anställd på ett LSS-boende i Kungsbacka döms för att ha en kränkt en av de ...

Forsbergavtal har överklagats

Politik Hans Forsbergs fallskärm har nu överklagats till förvaltningsrätten. En invånare anser att kommunstyrelsen var jävig. ...
Annons