Gustav och Viktor Hjalmarsson har tagit över sin storebrors solrosodling med självplock.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Skolan har just slutat för dagen, men energin spritter fortfarande i kropparna på Gustav och Viktor – den förre hela elva minuter äldre än brorsan. Och nog kan orken vara bra att ha, efter att grabbarna tagit över delar av sin storebrors odling: såväl pumpor och majs som solrosor växer så det knakar en bit bort.
– Men vi odlar pumporna i plastbädd, så vi har inte behövt rensa ogräs och vattna så mycket.  Fast i går sa mamma att vi behövde gå ut och röja i landet för att det skulle komma nån. Det var nog du!, säger killarna i mun på varandra.

Gustav och Viktor Hjalmarsson tar betalt av Britt Björk som plockat en bukett solrosor. Foto: Ann Kristin Ekman

Annars ska det förhoppningsvis drälla in folk lite närsom, Gustav och Viktor odlar ju inte bara för skoj skull, utan planen är också att sälja av skörden. Självplock av solrosorna är redan igång och pengarna har så sakta börjat ticka in.
– Jag vill spara ihop tillräckligt för att köpa en traktor, drömmer Viktor medan Gustav har lite andra planer.
– Jag vill ha en egen bagge och tackor.
Det är inte helt orealistiska drömmar, en av storebröderna har till exempel redan en egen fårbesättning. Den andre av dem är den som startade med grönsaks- och solrosodlingarna, så det har gått att se att det kan löna sig
– Vi tog över solrosorna och en del av det andra förra året, säger Viktor.

Pumpor växer så de knakar. Foto: Ann Kristin Ekman

Nu vajar solrosorna högt över huvudet på grabbarna och bland blasten bredvid har de orangea pumporna börjat växa till sig rätt så rejält. De får däremot ligga kvar i landet fram till halloween.
– Vi har redan en som har tingat den största pumpan, en kompis pappa, säger Gustav nöjt.